Saturday, December 13, 2014

BUMI TARBIYAH

alhamdulillah, berada kat bumi sabah setelah hampir 7 bulan rasanya, banyak benda yang memang tak jangka dapat kat sini. bukan sekadar ilmu dunia, tapi sesuatu yang lebih diperlukan dari tu.

eh setelah sekian lama xmenulis, datang balik perasaan rinduu nak menulis. ok back to the story, apa yang saya dapat kat sini? firstly tahu tujuan hidup. ABID dan KHALIFAH. memang ape2 benda yang nak buat, mesti relate dengan dua benda tu.

kadang2, rasa macam nak semua orang apa tujuan hidup. sebab hidup kat dunia ni bukan saje2 nak makan ke, nak kawen ke, once, tulis moment kat wechat, then tanya ape tujuan hidup orang. ade orang tulis makan, heh.

ok mula2 datang sini, terfikir jugak kenapa ALLAH campak saya sampai sabah, eh sabah je pun kan. malaysia lagi. tapi bagi saya yang memang tak pernah jauh dengan family, seumur hidup dari baby sampai lah boleh bercakap, bejalan dan bermacam2 ni, memang susah jugak la nak adapt. dengan keadaan yang memang tak biasa makan makanan sabah ni. tapi lama2 dah dapat hikmah kenapa saya dicampak kat sini.

ni lah bumi saya dapat tarbiyah,
ni lah bumi yang saya dapat belajar macam2 ilmu agama.
ni lah bumi yanng memberi something yang cari selama ni,

mungkin, kalau saya tercampak kat matrik, saya tak kan dapat benda sama macam saya dapat kat sini. well, setiap benda memang ada hikmah kan? tengok sesuatu benda bukan based on material okeyh, tapi tengok dari kaca mata tarbiyah,

:)

♥...MENARIK...♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...