Wednesday, March 20, 2013

UJIAN PERTAMA..

assalamualaikum...


alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah..exam pertama berjaya jugak ditempuhi dengan jayanya.


alhamdulillah, exam kali ni tak meniru pun. hee~ punya la saya usaha nak kawal nafsu meniru. yeah!! berjaya jugak. walaupun ada kalanya, nafsu tu berada di tahap maksimum. lagi2 time tak boleh nak jawab dan masa pun hampir tamat!!


sekarang, tunggu cikgu check dan serahkan kertas2 tu balik je. wish me and my friends the best ok?? insyaALLAH..apa2 keputusan, redho je la. lagi2 untuk subjek yang kurang study. hehe


Friday, March 15, 2013

MENEGUR, JANGAN SAMPAI MENGHINA

assalamualaikum...

menegur, memang laa tak salah. malah, amat digalakkan!! tapi ingat, menegur pun, ada caranya.

maaf saya katakan, saya kurang respect dengan orang yang menegur sampai mendatangkan aib kepada orang yang ditegur..

contohnya laa kan, kalau awak nak tegur pasal aurat perempuan yang berat ke, ringan ke, jangan nak tegur depan orang lain, lagi2 depan orang lelaki, boleh je kan nak tegur sorok2?? kenapa perlu nak buat depan2?? awak nak menghina atau nak bagi nasihat sebenarnya?? tak perlu laa satu dunia tahu awak sedang 'menegur' orang lain kan??

erm..lagi satu, menegur ni jangan terlalu kasar. jangan nak tinggikan suara. guna suara yang rendah lagi bagus saya rasa. batu tak dilembutkan dengan batu. tapi dilembutkan dengan air.

so manusia2 sekalian, ingat!! MENEGUR, JANGAN SAMPAI MENGHINA!!

Thursday, March 7, 2013

PILIHAN

ASSALAMUALAIKUM...

hiup ini SATU PILIHAN..
kita yang pilih untuk jadi baik atau sebaliknya
kita yang pilih untuk berusaha atau putus asa
kita yang pilih untuk jadi rajin atau malas.
INGAT!! semuanya tentang pilihan..

hew..itu muqaddimah jer..senang kata, hidup ni memang pilihan..contohnya laa kan, antara mengumpat dengan diam, kita yang pilih kan?? tak adil untuk kita salahkan TUHAN atas apa yang kita kerjakan.


yes!! memang takdir..memang qada' dan qadar.. tapi ingat, qada' tu ada 2..
QADA' MUBRAM : yang dah tak dapat diubah..macam hari kiamat
QADA' MUALLAQ : takdir yang boleh berubah dari semasa ke semasa..contohnya, dulu kita malas, sekarang dah jadi rajin semacam (aaminnn)

so, hidup ialah pilihan..pilih apa yang terbaik..ingat, kita yang merancang hala tuju hidup..wallahua'lam

♥...MENARIK...♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...