Saturday, June 30, 2012

MENGATA BELAKANG2

assalamualaikum...


baru-bari ni kan, saya ade la dengar pasal orang yang suka mengata belakang2, lebih kurang fitnah la kan. sebenarnya kegiatan ni dah lama menular dalam masyarakat ni. entah ape la sebabnya. tapi saya rasa antara sebabnya ialah :


1~ DENGKI. hisy!!! memang ni lah akibat dengki. asal dengki je, nak sebar fitnah. nak buruk-burukkan orang lain. takde pekdah pun. stop it lah kawan.


2~ NAK PERHATIAN. sometimes, seseorang tu tak la berapa popular. so, nak popular punye pasal, mula la bukak cerita baru. kadang2 cerita tu betul, tapi memandai tambah perisa.


3~ TABIAT. ade jugak orang macam ni?? memang ada yang jenis macam ni. sejak kecik lagi suka mengata. dan perlu diingatkan, bukan salah mak bapak jugak. kadang2 didikan dah sempurna, tapi terpengaruh dengan kawan.


and, kepada yang ade dengar cerita2 yang buruk, jangan mudah percaya. siasat dulu betul ke tak. kita bukan TUHAN. nak judge orang ni macam tu, macam ni. kan??


so, moral of the story, hentikan perangai terkutuk ni. kita hidup tak lama. kejap je. dunia ni tempat persinggahan. ade 1 lagi tempat yang kita belum jejak.


wallahu'alam.

1 comment:

Outbound Malang said...

Outbound di malang batu adventure adalah provider outbound di malang.
Servis kami adalah : outbound malang, outbound training di malang, training outbound di malang

♥...MENARIK...♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...