Saturday, March 31, 2012

YUMMY!!!

ASSALAMUALAIKUM....


alhamdulillah..jari yang dok berapa nak mulus ni masih ade kudrat nak menaip sambil on9..


YUMMY!!! jom cakap pasal makanan! ye, makanan. ape makanan kegemaran korang?? macam2 an?? ade yang suke makan masakan mak, masakan ayah, maggi, kfc, rfc or pape je la.. kalau saya la, ni antara makan kegemaran saya.

jeng jeng jeng!!!
-
-
-
-
-
-
-
-
tom yam super berasap
mee kari yang umi buat!! bukan di kedai atau orang lain buat.


tapi, jika jasad dah diisi, roh pulak nak isi dengan ape?? mesti nak makan jugak kan?? roh pun mesti rasa lapar jugak kan?? hah!! so, makan jugak makanan yang rog perlukan. jangan sesekali menyeksa roh dengan membiarkan dia kelaparan!!!! kebulur nanti, susah tu!!!


ape makanan roh?? antara yang paling sedap ialah dengan...


1...zikir. yeah..zikir. mengingati ALLAH.

2...BACA AL-QURAN pun sedap jugak. membawa ketenangan dan kekenyangan kepada roh kite.

dan semestinya banyak lagi kan?? ape2 sahaja aktiviti keagamaan yang termampu dilakukan. takkan tak tahu kan??


wah!! alhamdulillah. kenyang nye jasad dan roh!!!

Tuesday, March 13, 2012

SEINDAH NAMAMU

assalamualaikum...


seindah namamu. ya, seindah namamu(ape saya membebel ni?). apa2 pun nama kalian, pasti merupakan antara nama yang terindah dipilih ibubapa kalian. right?? mesti la kan? takkan la mak bapak korang nak letak nama udoh2 kan? contohnya nama jahat ke, kurang ajar ke. eh, tak kan la.


tahu tak nama korang tu antara doa parents untuk korang?? setiap kali die panggil korang, or sape2 la kan, setiap kali jugak die akan doakan korang. huh!! indahnye hidup kalau asyik didoakan.


my name, nadhirah. maksudnye berseri-seri. so, setiap orang yang panggil saya nadhirah, setiap kali tu jugak mereka mendoakan saya agar berseri-seri. insyaALLAH, ya ALLAH, jadikan agama dan akhlakku seindah namaku. serikan agamaku, serikan akhlakku.


so, to sape2 yang rasa nama korang tak best, padahal mempunyai maksud yang sangat cantik, bersyukur la. jangan la pikir "eh, apasal la mak bapak aku letak nama gini kat aku?? macam kampung sangat. letak la nama macam omputeh ke."..


Saturday, March 10, 2012

DIA...OKI SETIANA DEWI

assalamualaikum wbt...


tadi saya pergi pustaka awam. bukan pergi saja2 je. tapi sebab nak gi tengok oki. atau lebih dikenali dengan nama anna althafunnisa. ala, pelakon yang dalam KCB tu. he3. pemergian ni untuk menebus kekecewaan sebab tak leh gi forum semalam kt kelantan trade center(KTC). huh!!! bersungguh ok ajak ummi pergi sekali..hahaha.


macam2 lah die cakap. tapi kejap je. sebab kemudian ade soalan yang menyusul dari penonton. saya nak tanya jugak pada mulanya. tapi agak malu2 kambing. ngeh3. tapi alhamdulillah. ALLAH dengar suara hati saya. kebetulan pulak mc tanya soalan yang sama dengan ape yang saya nak tanye. wah!!! HEBAT KAN ALLAH?? DIA mengilhamkan soalan yang sama..so, berpuas hati dengan jawapan die.


erm, jom la layan dulu gambar ni ye. enjoy the picture!!

ni tandatangan Oki setiana dewi(OSD) kat buku yang saya beli dengan harga rm 25...berjudul sejuta pelangi. kata OSD, sejuta bermaksud orang yang hadir dalam hidupnya. pelangi pula membawa maksud warna warni yang hadir melalui orang sekelilingnya.


ni lah buku sejuta pelangi. suke cover buku ni yang agak ceria.

ni lah die OSD. kesian die, banyak sangat buku yang nak kena tandatangan. he3, tapi tetap tersenyum. comel je.

abaikan gambar akak yang diciptakan dengan begitu indah oleh PENCIPTA kita. lihat ciptaan ALLAH yang juga sama indah dengan akak tu. pakcik tu pun salah satu ciptaan ALLAH yang indah. SUBHANALLAH

orang berpusu-pusu nak suruh kak OSD tandatangan buku masing-masing.


setakat ini sahaja coretan saya untuk kali ni. moga mereka, sang pelangi terus menceriakan hidup kita. AMIN... ^_^

Monday, March 5, 2012

BETULKAH UNTUK ALLAH??

ASSALAMUALAIKUM WBT...


"sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah untuk ALLAH"


pernah tak dengar statement yang macam tu?? mesti pernah kan?? kadang2 tu, kite sendiri yang buat kenyataan gitu right?? herm...


fakhrina : eh, kite tak menghayati kan ayat ni?

saya : a'a, tengok ni, kite start study tadi ade tak baca bismillah?


tu dialog saya dengan sahabat tadi masa study PAI(bajet rajin la kot). herm, tapi kalau difikirkan, memang statament tu hanya sebuah statement. langsung tidak diamalkan!!! kalau ade pun, mungkin secara tak menyeluruh.


alahai manusia(termasuk saya), mudah sangat kan lupe ALLAH dalam aktiviti kite?? mengapa susah sangat nak mulakan sesuatui perkara dengan bismillah?? satu kalimah saja wahai diri...


so, walau ape pun, jom kite cuba baiki diri. baiki akhlak, baiki segala-galanya yang buruk. right?? mungkin susah, tapi memang agak susah...haha...remember, ROM WAS NOT BUILT IN A DAY. eh?? ade kaitan ke? lantak la kan.. wassalam

Friday, March 2, 2012

MINGGU EXAM


assalamualaikum...


minggu ni(khamis) dan minggu depan merupakan minggu exam bagi saya dan rakan2 di smip. kalau kat puteri, exam dah habis dah!!!! jeles ok ngan korang. dah la result add math dorang dah dapat. saya ni tak exam lagi..yang paling jeles, ade yang dapat A+ UTK ADD MATH!!! eh, punye la bijak!!!kalian, doakan saya juga dapat A+ utk add math!!! amin. dapat A- pun tak pe. asalkan dapat pegang title A!!


ini kisah masa hari khamis, kitorang exam BM.


masa tu, baru je start exam. lebih kurang 15 minit macam tu kan. so, kebanyakan pelajar baru je dok khusyuk wat karangan bahagian A. masa khusyuk tu, tetibe

-

-

-

-

-

-

-


dum dum dum! bunyi ape tu?? bunyi lagu weyh!!! tapi tade la bunyi dum dum gitu kan. fuh!!! mencabar kesabaran saya je. otak blank kejap. kelas bising kejap. tangan kejang kejap. idea ilang kejap. huh!!! semuanya kejap la!


then, masa dah nak biasakan diri dengan kebisingan lagu tu, ya ALLAH, makin kuat die pasang lagu. huh!!! benda yang kejap tu terjadi la pulak. tapi sabar je. teruskan teruskan teruskan.


pastu, masa dah nak habis exam, tangan saya terketar-ketar. mana tak nya, soalan tak jawab semua lagi. but alhamdulillah, sempat habiskan semua soalan tapi cincai macam tu je la.

-tamat-

♥...MENARIK...♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...