Monday, June 20, 2011

MUHRIM DAN MAHRAM

assalamualaikum wbt...


mesti ramai yang cakap bahawa MUHRIM dan MAHRAM sama kan? erk..sebenarnya salah sama sekali...


MUHRIM
muhrim ni merujuk kepada orang yang sedang berada dalam ihram.


MAHRAM
sementara mahram ni pula merujuk kepada orang yang diharamkan untuk kita kahwin dan tak batal wudhu' apabila bersentuhan dengannya.


saya bukanlah seoarng ustazah yang tinggi ilmu agamanya. jauh sekali seorang ilmuwan islam. saya cuma seorang pelajar, yang masih bertatih. so, wajar la kan kalau korang tak caye dengan apa yang saya cakap tadi tu kan? tapi kalau nak tahu lebih lanjut pasal MUHRIM dan MAHRAM ni, try baca kat sini



Wednesday, June 15, 2011

JANGAN RENDAHKAN MARTABATMU WAHAI WANITA

ASSALAMUALAIKUM GENG!!


pe kaba korang sume? ari ni saya nak citer tentang martabat sorang pompuan. semua sedia maklum kan yang ISLAM mengangkat martabat pompuan. kan kan kan?? he3...


kadang-kadang kan, ada orang yang akan sedih kalau tak de pun orang yang nak kat dia. tol tak? alahai kawan, jangan la risau sangat pasal benda tu. sepatutnya kita bersyukur la kalau tak de orang nak kat kita. senang sikit nak jaga hati kita kan?


tapi!!!! jangan lah korang nak rendahkan martabat korang tu wahai kaum wanita sekalian!! jangan tanpa segan silu menunjukkan 'kecantikan' korang tu pada sang lelaki semata-mata nak pikat dorang. wanita tu tinggi martabatnye. tapi jangan sesekali rendahkan martabat tu dengan perkara2 yang tak sepatutnya.


masa zaman jahiliyah dulu, perempuan ni rendah sangat martabatnye. tapi selepas sinar ISLAM datang. ISLAM telah mengangkat martabat sorang perempuan. kan?


so, before korang nak rendahkan martabat korang yang memang tinggi tu, better la kalau korang pikir dulu pengorbanan nabi kita masa nak memartabatkan peranan kaum wanita dalam masayarakat. tapi korang pulak yang sengaja musnahkan sume tu. herm..

Sunday, June 12, 2011

PEMIKIRAN SEORANG KANAK-KANAK

dengan nama ALLAH...

assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh...


erm...korang nak tau tak apa yang saya selalu pikir masa kecik2?? herm...saya always pikir orang yang tak pakai tudung tu sebenarnya die tak takut ALLAH ke? artis2 yang pakai sexy2 tu tak pikir ke pasal balasan ALLAH nanti mati??


memang la masa kecik2 dulu saya ni tak bertudung. tapi tu kan masa kecik? tak de dosa lagi kan?? so, bertudung tu tak diwajibkan lagi lah.


herm...sampai sekarang ni pun saya masih hairan. kenapa lah ye? bukannye saya nak kata saya ni baik sangat. erk, jauh sekali benda tu. cuma nak cakap yang saya rasa agak pelik.


bukannye dorang tak tahu kan? tapi tu lah masyarakat kita, suke sangat buat2 tak tahu. dorang ni sebenarnya maen2 dengan hukum ALLAH ke?? herm..entahlah, saya pun tak tahu.


kesimpulannya di sini ialah, kenapa budak kecik dah boleh pikir pasal dosa pahala. tapi kenapa yang besar tapi sengaja buat2 tak tahu? bak kata nabil "lu pikirlah sendiri"



Wednesday, June 8, 2011

CINTA ALLAH VS CINTA INSAN

dengan nama ALLAH

assalamualaikum..


erk..cinat ALLAH dan cinta insan..mana lebih hebat? mana lebih agung? mana lebih suci? erm... jom baca..


CINTA INSAN
erm... kalau korang ada kekasih kan. korang nak tak orang lain simpan perasaan kat kekasih korang tu? nak tak? comfem tak nak? kalau seorang isteri sekalipun, tak sanggup nak berkongsi kasih dengan orang lain kan? so, that's mean, cinta insan ni terhad lah...


CINTA ALLAH
cinta ALLAH ni bez tau. bukan ke lagi ramai orang yang cintakan ALLAH, lagi kita suka? tak kan tak suka kot? hah!!! tu bezanya antara cinta ALLAH dengan cinta insan. lagi banyak kita share, bertambah happy kita jadinya. tak pernah pun nak jeles. malah, kasih sayang ALLAH ni tidak terbatas pun. sape2 pun boleh nimati kasih sayang ALLAH. asalkan kita juga mencintai ALLAH...


kesimpulannya di sini. cinta ALLAH tu lebih nikmat than other cinta. tak mo caye? herm..terpulanglah kat korang..


Saturday, June 4, 2011

KERANA AKU JUGA REMAJA

dengan nama ALLAH

assalamualaikum..


apa khabar kalian sume? hope sihat-sihat aja la..tak de la sakit. n ingat!!! sihat adalah satu nikmat daripada ALLAH yang MAHA PEMURAH.


KERANA AKU JUGA REMAJA...ya, kerana saya juga seorang remaja. perasaan itu adalah satu fitrah. tak perlu saya nyatakan perasaan itu kerana sudah pasti kalian sudah mengetahuinya. kan?


ada yang pernah melalui fasa percintaan. ada juga tidak. ada yang pernah patah hati. ada yang tidak. kan?


saya? jatuh cinta? argh!!! itukan lumrah. tapi bukankah kita dikurniakan akal? so, pandai-pandailah fikir yang mana burok, yang mana baik. ALLAH dah bagi bermacam nikmat kat kita. tapi kenapa tetap jugak nak langgar arahan NYA? herm...kerna kita bukanlah seorang yang maksum. betol tak?


KERANA AKU JUGA REMAJA...saya tahu apa yang kamu lalui. perasaan itu yang membuak-buak. tapi sahabat, jagalah hatimu, jagalah imanmu. agar kelak jadi pembelaan.

Thursday, June 2, 2011

BERGAYA DALAM ISLAM


dengan nama ALLAH


assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh..


UH!!! dah lama saya tak update blog. maklumlah, bz sikit sekarang ni. pmr kan dah nak dekat. alhamdulillah, dah abis pkbs 2 saya.


untuk post kali ni, saya nak cakap pasal bergaya dalam islam. boleh ke kita bergaya sebenarny? ikut fesyen terkini? bagi saya la, sebenarnya boleh je kalau nak bergaya, asalkan aurat tu dijaga. semalam, saya ada pegi kat majlis akad nikah, ade lah tertengok sorang akak ni, dia tu fuh!! bergaya. tapi aurat tetap terjaga. bauju tak ketat. tudung melepasi paras dada. pakai stokin. dia pakai tudung ala2 yuna tu lah. cun kan?


tapi masalahnya, masayarakat kita nih, bergaya tapi tak jaga aurat. baju ketat. tudung singkat, siap ade bonggol unta lagi kat belakang tuh. so, salah siapa? ahaha, kadang2, ade yang sering salahkan orang laki kalau tengok badan dia dari atas sampai bawah. tapi dia mungking terlupa bahawa dia yang buat lelaki nak tengok dia kan?



kesimpulannya, bergaya ni tak salah. ISLAM pun tak suka umat dia pakai pakaian yang selekeh. tapi kalau nak bergaya tu, berpada-pada lah. ingat aurat. ingat akhirat. hehehe

♥...MENARIK...♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...