Tuesday, May 17, 2011

HIDUP INI SATU PERLUMBAAN


dengan nama ALLAH

assalamualaikum wbt...


erm...sedap nye bau sup tulang n ikan bakar. tergoda nih...hek3..ish3...untuk entry kali ni, saya bukan nye nak cakap pasal menu tengah hari la.


hidup ini satu perlumbaan. kita sering berlumba untuk mendapatkan sesuatu dalam hidup. tak semestinya lumba lari atau berlumba mendapat no 1 dalam F1 kn?


hari ni, di mana2 aje, kita boleh tengok berlaku perlumbaan. manusia berlumba-lumba mencari harta dunia yang kononnya boleh buat hidup dorang senang. tapi kita sering tak berlumba dalam mencari harta akhirat yang lebih bermakna.


kita sering berlumba-lumba mencari cinta insani namun seringkali terlupa mencari cinta ILAHI. betul tak? berapa ramai manusia hari ni yang berusaha untuk melaksanakan perintah ALLAH dan meninggalkan laranganNYA? so, saya kasi peringatan untuk saya dan juga kamu agar berusaha menggapai cinta HAKIKI.


kerana hidup ini satu perlumbaan, maka berlumbalah kita mencari redha SANG PENCIPTA. bukannya berlumba mencari cinta insani yang kita tak tahu sama ada kekal hingga akhir hayat atu pun tak. betul kan?

Monday, May 16, 2011

YAHUDI DIIKTIRAF?

dengan nama ALLAH

assalamaulaikum..


saya nak citer something nih. pada tarikh 15 mei, negara yahudi telah diiktiraf oleh AS. adakah kita as umat ISLAM dah sedar kenyataan ni? sedarkah kita?


tahukah kita bahawa bumi ISLAM telah dirampas oleh kaum kafir? kenapa semua nih boleh terjadi? kerana kita yidak bersatu.


andai ada sejuta orang yang mempunyai semangat jihad yang tinggi, saya pasti bahawa kita tidak akan ditindas sebegini rupa. pasti kita yang bisa menggoncang dunia.


hah! pasal osama tu kan. apa pasal US kebumikan osama dalam laut? ish, memang tak hormat langsung pada ISLAM ye? tu lah yang dinamakan "tolol bahlol"


sekian saje. he3.

SELAMAT HARI GURU


dengan nama ALLAH

assalamualaikum warahmatullah hiwabarakutuh.


hari ini hari guru. saya sayang cikgu saya. ha3...skema sikit ayat. al-ala budak darjah satu kot? aiseh, tp saya masa standard 1 tak delah sebut macam tu kan?


untuk post kali ni, saya nak ucapkan SELAMAT HARI GURU kepada sume cikgu2 di seluruh negara terutamanya cikgu2 yang pernah mengajar saya.


kepada cikgu2 kat tadika: terima kasih kerana sudi mengajar saya n mengasuh saya masa kecik2 dulu. n bagi jaga makan minum sya kat tadika.


kepada cikgu sk penambang: tq jugak sebab mengajar saya mengenal ABC, 123 n pape je lah. tq sebab sanggup layan kerenah saya yang nakal. maklumlah, budak kecik kan.


kepada ustazah2 kat al-madani: syukran sebab dah ajar saya tentang ilmu dunia dan akhirat. di sinilah tempat saya mengenal alif, ba, ta. hu3...ustazah yang paling lama mengajar saya is ustazah yusnita. ehe3...usatazah yang kejap je ngajar say tapi kekal di ingatan, ustazah hasyimah. ish3,,, kemana lah ustazah pergi ye?


kepada cikgu2 smk puteri: tq kerana sudi mencurahkan ilmu dan melayan kerenah seorang remaja seperti diriku ini.


akhir kalam: SELAMAT HARI GURU

Sunday, May 8, 2011

HARI UMMI


dengan nama ALLAH..

assalamualaikum wbt...


hari ni 8 mei...herm...hari ape yerk? ala, sume dah tahu la kan? hari ni HARI IBU! dah wish belom ibu, mama, ummi, mummy atau pape je lah, yang penting mak korang. belom? ish3...gi wish tuh, bukannya susah sangat pun. tak setanding dengan pengorbanan ibu kita tau.


cuba kita bayangkan betapa susahnya ibu kita nak lahirkan kita. herm...sakit tu. sakit sangat2 tau(ehehe...cakap macam dah ade pengalaman pulak dah). ibu kita tu bertarung nyawa nak lahirkan kita tau. tapi bila dh besar, mulalah rasa hebat, ibu pun nak lawan kan? herm...nauzubillah


agak-agak apa lah seorang ibu harapkan daripada anaknya yang dikandungkan selama 9 bulan 10 ari ye? herm, ibu pernah tak mintak duit sebab nak suh kita ganti duit yang dia guna untuk besarkan kita? pernah tak dia mintak hadiah yang bukan2? tak kan, ibu ni dia cuma nak tengok kita berjaya dunia akhirat saje. tak lebih dari tu.


akhir kata, SELAMAT HARI IBU TO MY UMMI 'N' SUME INSAN YANG BERGELAR IBU DI DUNIA NIH. tak lupa gak kepada ibu2 kepada anak kucing especiallay t-rah dan raihan. miah, nok pegho gop ko? ha3.

Saturday, May 7, 2011

DI SEBALIK KEPAYAHAN, DI DISITULAH KEKUATAN

dengan nama ALLAH...

assalamualaikum...


DI SEBALIK KEPAYAHAN
DI SITULAH KEKUATAN


tu antara lirik lagu mimpi yang indah by mestica..bagi saya ia amat bermakna. kerana saya, awak, dan semua tahu, di sebalik kekuatan itulah, kita membina kekuatan untuk menempuh dugaan yang lebih besar.


kalau kita rasa macam nak putus asa. ingat ye, kita masih ada ALLAH yang sentiasa di samping kita. mungkin kita sering tinggalkan ALLAH time senang, tapi ALLAH sentiasa ada. DIA sentiasa tengok kita. memerhatikan kita.


tak dinafikan bukan senang untuk cari kawan yang sanggup bersama kita time susah dan senang. kalau dorang pergi time korang susah, ALLAH ade k. mengadu lah pada ALLAH. ALLAH kan MAHA MENDENGAR. ye tak??


ehehe....setakat ni saje entry untuk kali ni. doakan saya succes dalam exam ni ok.amin!

Sunday, May 1, 2011

JANA KEKUATAN DALAM BERSENDIRIAN

dengan nama ALLAH...

assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh...


kalau kira marah and sedih, selalunya kita akan bersendirian dulu kan? ambik masa untuk bersendirian. tenangkan fikiran kita yang tengah bercelaru tu.


sebenarnya kan, masa kita tengah dok sorang-sorang tu, tak kira la dalam keadaan yang sunyi sepi atau pun yang bising macam pasar ikan tu, masa tu lah kita sedang menjana kekuatan diri.


masa tu jugak merupakan masa yang terbaik untuk kita muhasabah diri balik. pikir tindakan yang telah kita buat tu betul atau pun tak kan?


kalau rasa tak tenang lagi...ni saya bagi tip untuk korang...ni dialog chatting saya ngan kak nani.
dalam quran ada crita... segolongan manusia ni..
almusafirah (May 01 12:51 PM):
org kata kat dia .."wey, dah la buat baik.. nu.. ada orang berkuumpul untuk buat jahat pada kau..mereka tak suka kau buat baik. "
almusafirah (May 01 12:51 PM):
silap hribulan, kau kena bunuh...
almusafirah (May 01 12:51 PM):
lalu katanya : hasbunallah huwa nikmal wakil..
almusafirah (May 01 12:52 PM):
lalu hati dia jadi tenang.. setenang air yg mengalir..
almusafirah (May 01 12:52 PM):
Allah catat apa yg dilafazkannya dalam quran..
almusafirah ( 01 12:52 PM):
kalau adik rase stress pape.. sebut.. hasbunallah.. "cukuplah bagiku Allah.."

♥...MENARIK...♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...