Thursday, April 21, 2011

TRANSFORMASI DIRI

dengan nama ALLAH..

assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh...


sudah beberapa hari blog ini dibiarkan tidak ber'upda
te'. bukannya saya malas, tapi masalahnya tak tau nak update pasal apa sebenarnya. so, masa nih dah ada idea. sebab tu lah tangan ni 'gatal' nak update.


CERITA PERTAMA
tadi sebenarnya ada program untuk pelajar perempuan form 1,2 and 3 kat musolla. tapi before program tu, ada announcement menyuruh pelajar agar ke musolla sekarang juga! dengan geramnya, saya pun cakap lah. "aish!! ade ape lagi ni. orang nak belajar ni". he3... tapi rupe-rupenye bez lah prpgram ty. memandangkan saya dah kenal 2 orang akak yang datang tu iaitu kak syafiqah n k aishah. kaunselor peng. chepa 2 pun ada iaitu 'umi' n 'mama'.


so, moral dari cerita tersebut ialah kita tidak boleh menilai sesuatu sebelum kita cuba perkara tu.


CERITA KEDUA
kak fatin ada lah bercerita tentang burun
g helang ni. cerita nye lebih kurang macam ni lah. burung helang mampu hidup selama lebih kurang 70 tahun macam tu la kan. tapi!!! pada usia menghampiri, burung helang ni akan bertransformasi. bulunya akan jadi semakin lebat. bulu bulu lama tu akan gugur. paruh nye akan jadi semakin besar. transformasi ni akan berlaku selama 150 hari ataupun lebih kurang 5 bulan. burung helang ni akan menyendiri dalam tempoh tu. ia mengalami sakit yang amat sangat.


dan selepas tempoh tu, burung helang tu akan kembali macam biasa je. terbangnya semakin rendah memandang ia menjadi semakin berat sebab bulu nye semakin tebal, paruhnya semakin besar.


kesimpulannya daripada cerita itu, setiap manusia tu mampu berubah. tak kira lah sejahat mana pun manusia. kalau ALLAH nak bagi hidayah kepada dia. dan dianya pun memang nak berubah. insyaALLAH sinar hidayah ALLAH akan sampai kepadnya. namun ingat sahabat ku sekalian, kita mesti mempunya keinginan untuk berubah dan berusaha untuk berubah.

No comments:

♥...MENARIK...♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...