Saturday, December 31, 2011

BACK TO SCHOOL~


assalamualaikum..


alhamdulillah..setelah sekian lama budak2 sekolah bercuti, kini mereka kembali menyerang sekolah dengan pakaian baru, alat2 tulis yang baru dan harapnya perangai juga mampu diperbaharui ke arah yang lebih baik agar nanti tidak memeningkan cikgu baru mahupun cikgu lama. keh3, ape ntah saya merepek ni.


yang paling gembira setelah sekolah dibuka, pastinya budak2 darjah satu kan. sebab dorang tahun pertama nak merasai suasana persekolah yang disulami dengan kemanisan dan kepahitan. ade lagi insan yang gembira, iaitu budak2 tingkatan 5 dan tingkatan 6 atas. maklum lah, busak2 lain pergi sekolah, dorang pulak cuma melihat dari jauh. huh! tak sabar nak nantikan saat itu.


yang paling nervous, budak2 upsr, pmr, spm, stam dan stpm...pastinya tahun mendatang penuh dengan kelas tambahan, tuisyen lagi, tak termasok dengan kerja sekolah lagi. dan jangan harap la korang nak berhoneymoon kalau ade cuti penggal. sure punye kena dera terok2 dengam cikgu2 yang semestinya berdedikasi.


dan saya? pastinya excited nak sekolah..erk? haha. maklumlah, dapat masuk form 4 ni. rasa macam dah besar pulak. tak lama lagi, dah SPM kan? excited dengan subjek baru yang pastinya lebih mencabar. insyaALLAH, saya akan memilih aliran sc.


ape2 pun, pesanan saya kepada saya sendiri dan juga sahabat sekalian, kutiplah ilmu yang bertebaran. jangan pernah angkuh dengan ilmu yang kita ada. ilmu kita tu ciputttttttt sangat tau. kalau kita tau ilmu kedoktoran, tak semestinya kita tak ilmu kejuruteraan kan? kalau kita tau dua2 pun, tak semestinya kita tahu macam mana nak buat rumah kan? sungguh, ALLAH itu AMAT LUAS ILMU PENGETAHUANNYA.


dan satu lagi 'wasiat' terakhir, sesibuk mana pun kita nanti dengan pelajaran, jangan lupa belek2 'buku cinta' kita. buku cinta tu al-quran la. eh, bukan sekadar belek, tapi baca jugak. kalau tak faham, ringan-ringankan tangan tengok tafsiran jika berkesempatan.


LAST SEKALI, selamat kembali ke sekolah. BACK TO SCHOOL!

Tuesday, December 27, 2011

CERITA HARI KEPUTUSAN PMR DIUMUMKAN

assalamualaikum...


untuk post kali ni, saya nak citer pasal hari keputusan pmr tu diumumkan. hari ni antara hari yang paling dinantikan bagi student2 pmr la kan.


malam sebelum nak pergi ambil result pmr tu, memang tak berapa nak lelap tidor. mata mengantok, tapi otak tak berhenti berfikir. jantung pulak berdegup kencang. fuh!!!


keesokan paginya, sangat2 excited la nak pergi sekolah. at the same time, sangat lah berdebar2 jugak. so, sebelum pergi ambik result, saya ambik wudhu' dulu dan buat solat hajat dulu. moga2 saya redha dengan apa je keputusan pmr kalau reuslt tu tak seperti yang saya inginkan.


lepas tu, before saya ambik result, saya gi makan roti tempayan dulu dengan family. kedai tu dekat je dengan sekolah saya. siap je makan, teros suruh abah pergi hantar ke sekolah.


masa pergi sekolah tu, sorang pun kawan saya tak sampai lagi. ops!! nak kata saya datang awal sangat tu, tak de la. sebab saya pegi sekolah pun dalam pukul 10 lebih dah kan. so, dorang lewat la kan? he3..


setelah lebih kurang 30 minit kat sekolah. cg rosnah panggil la saya, then, cg cakap, saya dapat straight a. masa tu, memang berbunga hati ni. tapi tak berapa nak percaya sangat. sebab saya nak tengok slip dulu. but, saya still call ummi saya. cis!!! rupanya umi+abah+abang saya dah tau result tu masa kitorang tengah sarapan pagi sebab kawan abah saya dah check result saya.


kemudian, salam pukul 11 lebih macam tu, ustazah noridah dengan cikgu majidah tiba di sekolah mambawa slip keputusan kami. erk, berdebar la pulop kan. mata tertumpu ke arah cikgu dan ustazah.


and finally, alhamdulillah, saya dapat 8A. saya sendiri tak yakin yang saya boleh dapat 8A sebab saya rasa macam tak cukup je usaha saya selama ni. tambah2, saya tak berapa nak serius belajar masa form2.


ape2 pun, alhamdulillah, ini adalah rezeki daripada ALLAH yang telah tertulis buat saya.


saya nak ucapkan terima kasih kepada kedua ibu bapa saya yang banyak melaburkan wang, masa dan macam2 la untuk saya. tak lupa juga kepada adik beradik yang memberikan saya ruang untuk belajar dengan selesa di rumah. yang paling penting, terima kasih kepada guru2 saya di tadika homalee, sk penambang dan smk puteri. mereka yang banyak mencurahkan ilmu sehingga saya mampu menggapai impian saya.


akhir sekali, terima kasih buat sahabat2 sekelas saya, sahabat2 di sk penambang, dan juga beberapa kawan kat mfb yang teman saya stadi malam2 sambil kita meseg2 tu. at least, tak de la mengantok sangat kan??


ALHAMDULILLAH


p/s : lupa nak ucapkan terima kasih kepada follower blog saya yang sentiasa memberikan sokongan kepada saya untuk terus bersemangat di medan ini.

Sunday, December 25, 2011

MARUAH WANITA DIINJAK OLEH WANITA ITU SENDIRI

assalamualaikum...


lama betol kan saya tak update blog ni kan..maklumlah, bizi sikit(cewah, padahal xde idea nak taip). haha..pasal result pmr saya, alhamdulillah. dapat la jugak ciput2 kan. ape2 pun, rezeki tu ALLAH yang bagi. terima seadanya je.


back to the topic, pasal perempuan ni. aish, topik pasal perempuan memang tak akan habis. baru2 ni, saya ada lah terbaca satu artikel, fuh!! punye lah panjang, nak dekat 2jam baru la habis. tapi apa yang buat saya tertarik ialah pasal paderi tu cakap yang wanita islam ni sebenarnya BODOH!


oh no!! tapi kadang2, kalau kita berfikir sejenak, memang betol jugak apa yang paderi tu cakap. sebabnya, paderi tu cakap, nabi muhammad saw bertungkus lumus mengangkat martabat wanita, tapi kenapa wanita islam hari ni senang2 je nak jatohkan balik?


macam mana nak jatohkan ye? dengan cara aurat yang terdedah, pergaulan yang bebas, dan macam2 lagi la kan. ALLAH dan NABI suruh kita tutup aurat tu sebab nak jaga maruah kita. tapi kenapa kita senang2 nak jatuhkan?


alahai muslimah, fikir la balik. takkan kita nak lupakan jasa nabi dan para sahabat? sampai ada yang mati syahid mempertahankan agama kita, tapi kita yang memperlekehkannya. herm..


p/s : pesanan untuk diri sendiri jugak.

Monday, December 12, 2011

I LOVE U, SAYANG

assalamualaikum wbt...


'i love u'~sayang awak ketat2~ aishiteru~...erk, ape2 je la kan. ramai betol kan suka lafazkan benda2 cam gitu kat boyfriend dorang. huh!!


untuk entry kali ni, saya nak suggest, korang tolong la simpan dulu perkataan2 tu sampai tiba masanya. bila masanya ye? nanti korang kawen k.



ROMANTIK ITU SUNNAH..

Ahah! yes! romantik itu sunnah. nabi pun romantik gak. tapi romantiknye bertempat. nabi romantik dengan isteri2 die je. kita? romantik dengan suami/isteri kah? tak kan? kalo nak beromantik dengan boyfriend or girlfriend ke, STOP IT la. tak de gunanya pun. membazir ayaq liur korang je tau.


kalau asyik dok cakap 'I LABIU' , lama2 kan, hilang la bisa kata2 tu. kita dah takkan rasa betapa besarnya kalimah tu.


cuba baca status sahabat saya kat mfb ni..


kata2 kali pertama adalah yang paling terkesan di hati. tapi jika kita dah biasa ungkapkan "sayang", "rindu", "cinta" kepada ramai orang sebelmum masanya, bimbang value "sayang" dan "cinta" itu sedikit demi sedikit hilang, tidak lagi bermakna.
hanya terlafaz di bibir, tapi tidak di hati.


kita selalu bermain kata, berjanji setia, tapi sayang diluah pada yang belum kita empunya. bila terlalu banyak diluah, akhirnya kata-kata pun hilang kemanisannya untuk diluahkan untuk kali yang seterusnya. jadi, luah pada yang berhak. bukan pada yang bukan hak. simpan kata manismu untuk si dia yang halal untuk kamu cintai!♥♥♥



kalau rasa nak cakap kat sahabat2, saya rasa tak salah kalau sahabat tu sejantina dengan kita. tapi tetap ada batasnya bukan? jangan sampai timbul perasaan yang bukan2 sudah la. ha3. kalau sahabat tu lain2 jantina, alahai! usah dibicarakan lagi. anda sendiri tau bukan?


PENGUMUMAN TAMBAHAN : mfb telah berubah wajah. semakin memeningkan diri ini



Tuesday, December 6, 2011

JADIKAN FB 'MILIK KITA'


assalamualaikum...


ada apa dengan status? status sebagai orang kaya? kerabat raja? atau pelajar top kat sekolah? atau...single, married or something else? cop3!! sebelum saya mulakan post kali ni(eh, post dah mula ni), saya cuma nak cakap, ni bukannya status yang tu. tapi ni status kita yang kat FB, MFB, dan yang sebagainya la kan. tak larat nak nulis la.


macam2 kan style orang tulis status ni. ade yang dop update 1 minit skali. ade yang dok cakap bukan2. dok lempar fitnah. macam2 la ada.


fikir sejenak..

kita dalam kategori mana? adakah yang suka lempar fitnah? atau pun yang suka cakap benda bukan2?

contohnya ---> ish, aku benci la die tu. dah la suke mencuri. suka fitnah pulak tu. aku rasa nak bunuh je budak tu.grr..geram!!


atau..yang selalu update status yang 'baik2'? maksudnya suci daripada fitnah. atau mencaci sesuka hati?

contohnya ---> jom solat zohor dulu, azan zohor dah masok ni.


kita dalam kategori mana agaknya? yang bawah tu? kalau macam tu, alhamdulillah.


awak tau tak, daripada status kita tu, orang dah boleh agak kita ni macam mana? kalau orang lain anggap awak nih jenis yang tak bermoral, awak marah kan? tapi kenapa nak marah? awak yang buat dorang fikir awak macam tu kan?


awak rasa hak awak nak update ape2 pun sebab tu FB awak? hak awak? oh tolong!!! kena ingat, fb tu hak semua. tak malu ke? kalau awak tak nak orang baca status awak, apa kata tak payah update ape2. kalau rasa nak update jugak, awak buat la satu 'fb' ciptaan sendiri. dan jangan lupa, make sure cuma awak yang boleh tengok 'fb' awak tu. hah! silakan update 'fb' awak tu sekerap mungkin dengan apa saje kata2.


so, kawan, jom la kita update status yang mengajak ke arah kebaikan. mungkin fb tu milik yahudi. tapi kita boleh jadikan fb sebagai 'milik kita'. sentiasa lah menggunakan perkataan yang baik. mana la tau kan, kalau dengan status kita tu, ada non-muslim tertarik dengan ISLAM. itu kan dakwah? bukankah kita hidup untuk mencari redha ALLAH? insyaALLAH dengan cara tu, ALLAH akan redha terhadap kita.


p/s --> maaf jika agak terkasar bahasa dalam post kali ni.

Saturday, December 3, 2011

BINATANG PUN SAYANG ANAK MANUSIA

assalamualaikum warohmatullah hiwabarokatuh..


tadi, saya dah tertengok satu rancangan 'caught on camera'. rancangan omputeh tu pasal binatang. dorang tunjuk video je. ade la beberapa video yang saya sangat suka. video tuh menunjukkan nilai kasih sayang yang ada pada binatang.


VIDEO 1 ~> GORILLA SELAMATKAN KANAK2



ni kisah pasal gorilla. gorilla ni diberi nama binti jua. saya lupa apa maksud nama gorilla tu. tapi, tak kisah la kan?


kisah nye lebih kurang macam ni. masa tuh, ramai sangat orang yang berhampiran dengan kandang gorilla kat zoo. budak2 pun ramai kat situ. then, ada la sorang budak yang terlebih excited. umo die dalam 3tahun macam tu. punye lah syok berjalan, sampai budak tu jatuh dalam kandang gorilla. then, budak tuh pun pengsan. maybe tinggi kot.


lepas tu, tak inagt ape yang jadi. tapi last sekali, ada la sekor gorilla iaitu binti jua ni, pegang budak tu. ya ALLAH, die pangku budak tu macam cara manusia pangku budak. memang terharu la tengok cara binti jua tu. die sendiri ada rasa kasih sayang.


VIDEO 2 ~> KERBAU DAPATKAN ANAKNYA

video nih pulak pasal kerbau. kisahnya gini, ada la satu kawanan kerbau. masa tuh, ada beberapa ekor kerbau dewasa yang berjalan2. dorang berada di depan. dan kebetulan pulak, ada singa dekat2 situ. kerbau tu tak perasan pun ada singa dekat2 situ.


ketika kerbau semakin hampir dengan singa, die pun terperasan dengan kehadiran singa tu. so, apa lagi, PECUT LA!!! tapi singa tuh lari punye la laju. singa tuh bijak tau. die tak serang kerbau dewasa. tapi die serang 'baby' kerbau. kan 'baby' tu lemah. so, agak senang la kan nak serang.


kejap je, singa tuh dah dapat terkam 'baby' kerbau tu. kat situ, ada sungai. so, singa jatuhkan kerbau tu dalam air. lepas tu, ada lah pulak sekor buaya yang datang berebut kerbau dengan singa. dalam beberapa minit, buaya tu pun mengalah. then, singa tu pun wat naik kerbau tu. singa tu bukan sorang2. ade dalam lebih kurang 4 ekor.


masa singa nak makan anak kerbau. tetibe je, kawanan kerbau tadi, datang balik. maybe die tak puas hati kot. kerbau tu kan besar. lepas tu, salah sekor kerbau tadi gi serang singa. sekor singa lari. tapi ada lagi yang dok kerumun 'baby' kerbau tu. lepas tu, depa pakat serang singa tu. apa lagi, lari la singa tu. tak sempat nak makan 'baby' kerbau yang empuk tu! 'baby' kerbau tuh hidup lagi tau. sihat2 je. masyaALLAH. HEBAT kan ALLAH??

*****

apa yang saya nak cakap kat sini ialah berkenaan dengan kasih sayang. kenapa binatang boleh sayang anak2 dorang? tapi kenapa manusia tak leh nak sayang anak dorang? manusia ada akal, tapi binatang? ade ke? adakah kita dah jadi macam...perlukah saya kata macam binatang? kerana binatang pun sayang anak. macam iblis? terlalu kasar kah?


ahh! kalian ada akal bukan? so, pikir la sendiri. binatang pun ada 'akhlak' yang boleh dipuji. MANUSIA??

Thursday, December 1, 2011

DI SEBALIK HOLY WATER

assalamualaikum...


hah!!! kenal tak holy water? tau tak ape holy water?? mesti tau kan? holy water ni sebenarnya air suci dalam agama kristian. air ni sebenarnya air biasa je. tapi telah disembahyangkan oleh paderi kristian(kalau salah, tolong perbetulkan ye)..


selalunya, kalau kita dengar pasal holy water ni, mesti teringat pasal kes orang ISLAM yang dimurtadkan kan? ramai yang mendakwa bahawa mereka telah terminum air holy water tanpa disedari. lalu, termurtadlah mereka itu.


SATU KENYATAAN


tau tak, holy water ni sebenarnya bukan untuk diminum? tau tak? sebenarnya, holy water ni untuk pembaptisan bayi dan juga 'saudara baru' kristian. jadi macam mana mereka yang dimurtadkan nih boleh minum?


sebenarnya, saya ada terbaca dalam satu buku tentang perdebatan antara paderi kristian dan juga ulamak islam. dan dalam buku tu, ada jugak diceritakan tentang holy water. kata paderi kristian ini, holy water bukan untuk diminum. orang yang menggunakan holy water untuk menjadikan orang lain masok kristian sebenarnya telah menyalahgunakan holy water.


pernah dengar tak pasal orang yang macam tak boleh mengucap dua kalimah syahadah selepas minum holy water ni? berkemungkinan mereka telah minum holy water yang telah dijampi. kerana menurut paderi itu, holy water ialah air yang disembahyang. bukan yang dijampi segala bagai ni.


hah! sudah tau tentang holy water? hakikatnya, orang yang dok menjual holy water tuh sendiri, telah menyimpang jauh dari agama mereka sendiri. jadi, apa guna kita nak gi masok agama lain sedangkan agama kita itu SYUMUL!!! perfect dah!! tak de yang perlu diubah.


dan akhir sekali, alhamdulillah, paderi yang berdebat dengan ulamak ISLAM itu telah pun memeluk agama ISLAM. mereka mengakui kebenaran agama ISLAM dan mragui agama lama yang mereka anuti itu. HIDAYAH ITU MILIK ALLAH.

Monday, November 28, 2011

NIKMAT YANG DIBERI LAGI - kisah hp hilang

assalamualaikum...


satu kisah sedih telah berlaku dalam hidup saya. (erk, sedih sangat ke?)


AL-KISAHNYA


pada tarikh 23/11/2011, saya bertolak ke kl dari kb dan tiba dalam jam 12 lebih macam tu. sampai je, macam biase la kan. teros ke ruang untuk ambik bag kita tu kan. dan masa tu jugak, saya menyeluk tangan ke dalam poket jubah saya. dan zrapp!!! "mna hp aku?" memang masa tuh agak kalut2 sikit. mana tak kalutnya, hp tuh sangat penting walaupun buruk je. banyak contact kawan2 kan. so, masa tu terus je g kat 'lost and found'. lama jugak nak tunggu petugas tu cari. tapi sabar.dan....akhirnya, die memberi jawapan yang mengecewakan " sorry dik, memang tak jumpa. saya dah cari ngan crew tadi. tapi tak jumpa. sorry"


masa tu, rasa macam nak nangis aje. tapi tahan je. then, umi kol guna hp mak sdara saya. dan bermulalah dialog antara saya dan umi. masa cakap tuh, memang rasa nak nangis je. then, bercucuran air mata jatuh. sampai memang dah tak boleh nak cakap je. lepas tu, kebetulan, zohor dah masok. so, gi la solat dulu. tenangkan fikiran dulu. lega la kejap kan.


kemudian, masa nak check-in baggage untuk bertolak ke KK, sekali lagi umi kol. alahai air mata, nak jatuh pulak la. umi pun cakap "tak pe la kakak. kalau ade rezeki, nanti jumpa la hp tu balik. kalau takde, tak pe. nanti balik kb, kita pikir macam mana."


rasa sangat sunyi menyelubungi diri kat KK. tapi sabar je la.


dan hari ni, bertolaklah kami pulang dari KK. masa sampai kat LCCT. macam biasa, umi still kol jugak melalui hp mak sdara saya. kemudian, mintak tolong sepupu saya tuh, gi kat lost and found. tolong carikan hp saya. dan...alhamdulillah. dah jumpa balik. tersenyum lebar la tadi kat LCCT. sms punyelah banyak. rasanya lebih 20 masok. miskol lagi. aiyak! ni la tinggalkan hp lama2 kan.


pengajaran kisah saya tu :

kalau ALLAH nak tarik nikmat yang DIA bagi kat kita, sekejap je. sekelip mata je. ALLAH baru uji saya sikit. tapi rasa macam dah lemah longlai. itu cuma hilang hp. bukan hilang....ape2 je la kan. tapi ALHAMDULILLAH, ALLAH bagi balik hp saya. ape2 pun, terima kasih ALLAH yang mendengar rintihan hatiku.


INGAT!!! ALLAH mampu lakukan ape2 je. ALLAH itu MAHA BESAR!!!

Tuesday, November 15, 2011

HINGGA HUJUNG NYAWA

“aku terima nikahnya, Nur Humairah binti Hamdan dengan mas kahwin sebanyak RM50 tunai” dengan sekali lafaz saja, humairah sah bergelar isteri aku.

Perlahan-lahan aku menuju ke arah Humairah, yang ayu berjubah putih dengan tudung labuhnya. Ku kucup dahinya sambil mengucapkan syukur kepada YANG ESA, kerana mengurniakan seorang isteri sebaik Humairah. Ku lihat air matanya mengalir terharunya mengalir perlahan di pipi mulusnya


**********

“ya ALLAH, letihnya hari ni. Ramai betul kan yang datang tadi? Ramai sangat rupanya saudara sayang ni. Tu tak termasuk dengan kawan abah ngan mama. Ramai betul. Tapi happy. Ye la, kita kawen sekali je. Tapi kalau sayang nak abang kahwin 4 kali pun, abang tak kisah” gurau aku dengan Humairah.

“hah? Abang nak kahwin lagi? Sampai hati abang tau.” Rajuk Humairah.

“ish, ayang ni. Tak kan la abang sanggup menduakan sayang. Cuma ayang je ratu di hati abang ni. Sampai bila-bila. Abang gurau je” ku rangkul erat pinggang Humairah. Humairah hanya tersenyum malu diperlakukan sebegitu.

“ ish, abang, lepas la. Umai nak gi mandi ni. Abang dah mandi ke belum?”

“belum la. Jom kita mandi sama-sama “aku mengenyitkan mataku kepada Humairah.

“ish..mengarut la abang ni. Dah la. Abang gi mandi dulu. Pastu Umai gi mandi. Nanti kita solat maghrib ngan family Umai sekali. Mesti abah dengan yang lain dah tunggu. Dah nak dekat maghrib ni bang”

“ok2. Abang mandi jap. Tak leh ke nak mandi sekali? Haha”

Humairah hanya menjeling manja ke arahku. Argh! Tampak begitu manja dimataku.


**********

“Arman, abah nak kamu jadi imam solat hari ni. Selalunya abah yang jadi imam solat.”aju abah kepada aku.

“ok abah” aku terima sahaja tawaran abah.

Allahu akbar. Masing-masing khusyuk menyembah ALLAH YANG MAHA BERKUASA. Seluruh tumpuan ditumpukan kepada solat. Makmum menurut segala perbuatan imam. Patuh, tanpa ade sesiapa yang mendahului imam.

“assalamualaikum warohmatullah. assalamualaikum warohmatullah.” Alhamdulillah. Selesai juga ibadat kami. Sementara menunggu waktu isyak, aku dan keluarga membaca surah yassin secara berjemaah demi menggapai redho ILAHI.

“Azan dah masuk ni. Erm, abah nak Arman jadi imam pulak ke? Atau abah nak jadi imam?”

“kamu lah yang jadi imam. Abah jadi makmum je”

“baiklah kalau macam tu”

Sekali lagi kami beribadat. Ibadat wajib terakhir sebelum hari ini berakhir. Isyak melengkapkan 5 waktu solat pada setiap hari.

Usai solat isyak, kami semua bersalam. Humairah menghampiri aku, lalu menghulurkan tangannya untuk bersalam denganku. Ku sambut huluran tangannya. Lantas mengucupnya. Lama…sungguh, aku tenang saat melihat wajah bersihnya.

“bang. Dah la tu. Malu la mak ngan abah tengok”kata-kata Humairah membuatkanku tersedar. Ku lihat abah, emak, dan adik beradik humairah tersenyum memandang kami. Argh!! Buat apa nak malu? Bukankah humairah isteri aku? Aku punye suka la.


**********

5 BULAN SETERUSNYA.

“Uwerk, uwerk” humairah muntah pada pagi itu. Ku lihat tubuhnya tidak bermaya. Mungkin agak letih memandangkan sejak malam tadi lagi aku lihat dia muntah.

“Umai, ok ke sayang ni? Kita gi klinik ye? Risau la abang tengok ayang ni. Dari semalam lagi muntah.” Sungguh, aku begitu risau melihat keadaannya.

“insyaALLAH Umai ok bang. Ala, tak payah pergi klinik la. Makan ubat tahan muntah je la. Nanti berhenti la muntahnya. Bukannya teruk sangat pun”

“ish Umai ni. Abang tak kira. Kita kena gi klinik jugak. Abang risau la tengok keadaan Umai macam ni. Kalau Umai berdegil tak nak pegi. Abang dukung Umai sampai masuk dalam kereta” bicara aku dengan serius.

“hahaha. Mengarut la abang ni. Ok la. Kita gi klinik kejap lagi.”


**********

“tahniah, isteri encik mengandung” aku merafa’kan syukur kepada PEMILIK NYAWA. Ku peluk erat isteriku. Memang aku gembira bukan kepalang lagi.

“ish abang ni. Malu la doktor siti tuh tengok” perlahan-lahan aku lepaskan pelukan ku. Doctor siti tersenyum melihatku. Humairah tunduk sambil membelai perutnya. Air mata syukurnya mengalir. Lalu, ku seka dengan tanganku.

Hari ni, humairah mendapat mc. Aku pula perlu ke pejabat. Ku hantar humairah ke rumah terlebih dahulu.

“abang nak, umai jaga baby kita baik-baik. Jangan buat kerja rumah sangat. Makanan pun, nanti abang yang belikan kat kedai. Umai tak payah memasak la. Nanti abang yang akan hantar umai pegi kerja. Atau pun, umai nak ambik cuti bergaji? Hah, elok jugak tu.”

“ala abang ni. Umai bukan buat kerja berat pun. Umai boleh la masak. Drive pon boleh. Umai baru je pregnant 2bulan la bang. Bukannye 10 bulan”

“ade ke pregnant 10 bulan? Abang tak pernah dengar pun? Setahu abang, pregnant setakat 9bulan 10 hari je kan?”

“hahaha. Abang ni lawak la. Memang la takde pregnant 10 bulan. Umai gurau je la bang”

“Hahaha. Pandai isteri abang ni buat lawak ye?” ku cubit hidungnya manja. Humairah tertawa manja.


**********

Perut humairah kini sarat. Sudah 7 bulan humairah mengandung. Membawa permata hati kami ke mana jua. Tidak pernah sekali pun humairah merungut dengan keadaanya.

“sayang, larat ke bawak baby tu?”

“insyaALLAH larat bang. Tak de la berat sangat baby ni.”

“Ye ke larat? Abang tengok umai macam tak larat je. Jalan pun dah slow je. Meh abang tolong bawak baby tu. Hehehe”

“hahaha. Nak ke abang bawak baby ni? Kalau umai boleh suruh abang bawak kejap. Tak pe la jugak. Ni mana boleh. Ape la abang ni. Tak logic langsung tau”

“hahaha. Sayang tau tak, abang bahagia sangat ada isteri macam sayang ni.”

“Alhamdulillah. Selagi umai hidup, umai akan bahagiakan hidup abang. Syurga seorang isteri terletak pada telapak kaki suaminya. Jadi syurga umai terletak pada tapak kaki abang”

“he3. Tak sabar la pulak nak tunggu baby nih keluar. Mesti comel kan? Macam ayang la”

“ada-ada je abang ni”


**********

“argh, abang. Sakitnye perut ni” rungut umai pada malam itu. Jam sudah menunjukkan waktu 2 pagi. Malam begitu pekat disinari cahaya bulan yang cantik mengambang.

“umai dah nak bersalin ke? Tapi kan due bersalin lambat lagi kan? Lagi dua minggu kan?” Tanya ku pada umai.

“umai tak tahu bang. Argh!!! Sakit. Ya ALLAH, sakitnye. Abang, jom pegi hospital sekarang jugak.”

“ok3. Cepat3. Salin baju” aku membantu isteriku menukar bajunya. Aku lantas membawa humairah menuju ke kereta sambil memapahnya. Ku dengar humairah tak henti-henti berzikir.

Deruman kereta myvi ku memecah kesunyian malam. Aku bawa kereta dengan selaju mungkin. Sambil-sambil itu, aku mengerling kea rah humairah. Peluh menintis di pipinya. Ku lihat mukanya yang putih itu kemerahan menahan kesakitan sambil mulut tak henti berzikir. Samnil memandu kereta, aku mengenggam erat tanganya sekali-sekali. Memberi kekuatan buat si isteri.

Sampai sahaja di hospital, aku memapahnya keluar dari kereta. Nurse yang bertugas membawa kerusi roda. Ku tolak kerusi humairah dengan sepantas mugkin menuju ke ruang bersalin.

Sebelum humairah masuk ke bilik bersalin, aku menugucupnya lama. Entah mengapa, aku tidak sedap hati. Satu perasaan yang….argh! aneh untuk aku jelaskan.


**********

“Tahniah encik. Bayi perempuan encik selamat dilahirkan. Tapi…” kata-kata doctor alya terhenti di situ. Hatiku mula berasa tidak sedap.

“tapi apa doctor?” asak aku kepada doctor alya.

“maafkan kami. Kami tak dapat selamatkan isteri encik. Tekanan darahnya tiba-tiba meningkat dengan mendadak. Dan..isteri encik telah meninggal. Maafkan kami.” Doctor alya berlalu dengan wajah muram.

“innalillahiwainnailaihirojiun” lafaz ku mati di situ. Aku terduduk. Air mata ku mengalir laju. Tak dapat diseka. Aku terduduk bersandar di dinding hospital itu. Pahit sungguh kenyataan itu. Air mataku terus sahaja mengalir. Tidak mampu aku tahan. Semakin aku cuba tahan, semakin deras ia mengalir. Ibarat hujan lebat.


**********

“abi, jom la main sama-sama.” Lamunanku terhenti saat mendengar rengekan manja puteri kesayanganku, nur sumayyah humairah yang kini berusia 3 tahun.

Lantas, aku memeluknya erat. Tak sanggup lagi rasanya kehilangan orang yang tersayang. Wajah sumayyah yang mirip benar dengan ibunya mengingatkan aku kepada humairah.

Sumayyah meronta-ronta kecil. Minta dilepaskan. Air mataku mengalir lagi.

“abi, kenapa abi nangis? Umai buat salah ke?” keletah manjanya menghiburakan aku.

“tak lah. Mana ada abi nangis. Ada habuk masuk mata abi tadi” ku seka air mataku.

‘Humairah, sayang akan sentiasa di hati abang. Tiada sesiapun yang mampu mengganti tempat sayang di hati abang. Kenangan bersama sayang selama 1 tahun tak akan dapat abang lupakan walaupun mungkin satu hari nanti, abang akan berkahwin lagi. Abang janji, akan didik permata hati kita dengan sebaiknya’ monolog aku di dalam hati.

Sunday, November 13, 2011

BOLEH KE NAK PELUK LELAKI?

assalamualaikum warohmatullahi wabarokatuh...


tajuk yang agak..erm, entah la kan?? tetibe je rasa nak buat tajuk nih sebab semalam ade dok cakap pasal nih kat chatroom mfb.


iqbal yang mula-mula bukak topik sebenarnya. ahh! abaikan sape yang bukak topik. yang penting isinya. kalau pendapat anda, macam mana? boleh tak nak peluk lelaki/perempuan bukan mahram kita? mesti lah tak kan??


tapi dalam keadaan tertentu, semestinya dibolehkan. contoh yang diberikan semalam.

"anda ialah seorang perempuan yang sedang dikejar oleh babi hutan. punye lah laju babi hutan tu lari. dan pada masa yang sama, ade seorang lelaki dengan motornya. anda ada pilihan, sama ada tumpang lelaki tu, ataupun mati diterkam babi tu. jadi, anda memilih untuk naik motor dengan lelaki tu dan memeluk lelaki tersebut bagi mengelakkan anda terjatuh sebab of course la lelaki tuh perlu bawak motor laju-laju kan?


dalam keadaan tersebut, memang dibolehkan. tapi, zaman sekarang ni, ramai yang pakat hentam kromo aje kan? main2 peluk aje. tak kisah dosa pahala. jawapan yang paling biasa kita dengar daripada dorang "tu antara aku dengan tuhan".


untuk penjelasan yang lebih lanjut, boleh klik sini. wallahua'lam.




Monday, November 7, 2011

AIDIL ADHA 1432 HIJRAH.

assalamualaikum....


untuk entry kali ni, saya nak tunjuk gambar2 yang sempat diambil semasa hari raya aidil adha 1432 hijrah.


sebelum tengok gamba2 lembu, apa kata kita cuci mata dulu dengan melihat gambar2 kanak2 yang suci daripada dosa ni.

nazeem dok syok main basikal.

si kecil umaira. kalau cabut puting tu, mesti die jadi nak nangis. tapi tak de la selalu.


ok, dah habis cuci mata, jom tengok gamba2 lembu pulak ye.

merenung masa hadapan yang kian suram. keh3

detik kematian semakin hampir. rilek2 dulu kan?

gambar di atas tu, lembu dah dekat dengan ajalnya. dan gamba yang kat bawah tu, lembu setelah disembelih. meronta2 tau.

kulit lembu sedang dilapah

oih!! dorang dok wat ape tu?? meh nak gtaw. 'jejaka tampan' yang meruapakn kezen saya tu sedang menyentuh2 lembu sebab otot lembu tu bergerak2. ingatkan idop lagi.

tugas utama : men'ngatok' tulang2 lembu dengan sangat gigih!!!

daging ini telah dikerat2 dan dipotong2 dengan jayanya oleh bapa2 saudara saya. ibu2 saudara hanya menjadi pemerhati yang setia dan sesekali menghulurkan tangan. kenyatan!! mereka bertugas untuk memasak sahaja ye!

setelah daging dimasak. beginilah rupanya. tapi ops!! yang ni tak masak sepenuhnya lagi la.



Saturday, November 5, 2011

PENGORBANAN


assalamualaikum..


pengorbanan sangatlah perlu dihargai kan?? masih ingat pengorbanan nabi ibrahim?? tak perlu lah saya ceritakan di sini bukan?? kalau nak tahu tentang pengorbanan baginda, klik sini.


sempena hari raya aidul adha yang bakal menjelma beberapa jam lagi, seharusnya kita menghargai pengorbanan orang lain. pengorbanan ibubapa yang membesarkan anda, dan....pengorbanan sape2 yang pernah berkorban untuk anda.


dan jangan lupa untuk menghargai pengorbanan lembu, unta, kambing atau yang sewaktu dengannya yang telah berkorban nyawa mereka!! kita sanggup ke nak korbankan nyawa??
so, nasihat saya untuk saya dan juga korang, jangan bazirkan daging yang anda makan! kerana sesungguhnya, membazir itu amalan syaitan. JANGAN BIARKAN SYAITAN MENTERTAWAKAN KITA.


akhir kalam, SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA. maaf kalau ada salah dan juga silap sepanjang saya mengendalikan belog yang tak seberapa nih

Wednesday, November 2, 2011

HANTARAN KASIH TUHAN


assalamualaikum...


huh! baru lepas baca novel tadi. ekcelinye, nak cari novel lain. tapi tak jumpa. so, beli lah novel mana2 yang berkenan sebab dah ade orang yang tolong sponsor. nak harapkan duit sendiri?? lambat lagi la. maklumlah, tengah pokai ni.


masa tengah membelek-beleh novel kat SMO, terjumapa lah novel HANTARAN KASIH TUHAN. mule2 tuh cume jeling-jeling je, gi intai novel lain dulu. lepas tu, umi pun cakap "jupo doh ko novel tuh?" saya pun jawab la, " meta la, kakak nok novel indon bena. tapi tak dok hok sedak. kalu sedak gak, mahal la pulok" sesi berdialog mati di situ..heheh


banyak jugak pengajaran daripada novel ni.

~jangan menilai seseorang berdasarkan rupa. contohnye, asyraf nih tak suke kat wardah sebab die cacat. die cakap, die malu ada isteri cacat. tapi last skali, jatuh cinta jugak kat isteri die. wardah la yang jaga die sepanjang die 'menetap' kat spitak tu. kekasih asyraf, sheedah tak datang melawat pun.


DIALOG YANG PALING SAYA SUKA

"sabar ya sayang. orang yang sabar disayangi ALLAH. orang yang hilang sabar didekati syaitan. wardah nak didekati syaitan?"

tu kata2 ayah wardah kepada wardah semasa die berumur 5tahun tak silap saya. memang bez lah dialog tu. dan itu jugak yang menjadi kekuatan wardah. insyaALLAH sama2 kita ingatkan diri kita tentang nilai kesabaran..


setakat ini sahaja entry ringkas ni...wassalam.

Monday, October 31, 2011

ANDAI ITU TAKDIRNYA

Pagi itu sunyi sekali. Manusia masih lena dibuai mimpi di atas katil empuk. Zahra gagahkan jua badan demi ILAHI. Menghadap TUHANnya yang esa di dinihari. Kerana bagi Zahra , inilah masa terbaik bertemu dengan kekasih yang setia. Mendengar keluhannya tanpa jemu. Setiap kali mengadu, pasti air matanya tumpah. Menyesali dosa yang dilakukan.

Selesai sahaja menunaikan solat subuh, zahra menuju ke meja belajarnya. Lalu, membuka internet dan dengan satu klik, terus sign in di ym dan millatfacebook(mfb). Itulah rutin harian zahra. Agak susah untuk ditinggalkan. Sambil-sambil chatting dengan rakan yang lain, zahra tidak lupa mengulang kaji dan melakukan assignment.

Argh!!! Chatting memang melekakan. Mengenali rakan-rakan di mfb merupakan detik indah baginya. mereka sama-sama berbincang mengenai agama. Ye, ukhuwah yang terjalin atas dasar agama.

namun, ada seorang jejaka yang kadang-kadang mengusik naluri perempuan zahra. Entahlah, dia pun tak tahu apakah perasaan tersebut. Mungkinkah cinta?? ‘argh…tak mungkin la. Aku bukannya minat kat die. Chatting2 gitu je. Tak kan la sampai boleh jatuh cinta?’monolog hatinya.

Tapi, suatu hari, tetibe je dia minta YM zahraa. Mula-mula tu zahra terpikir jugak. Nak bagi ke tak nak ye?? Last skali, dia bagi jugak. Baginya, bukannya die nak buat ape-apepun. Sekadar chatting atas dasar persahabatan.

Setelah itu, semakin kerap Zahra chatting dengan jejaka tersebut, Asyraf. Asyraf sebenarnya merupakan seorang siswa di Universiti Al-Azhar, Kaherah. Salah satu universiti yang paling masyhur di dunia dan melahirkan ramai ulama’ seantero dunia.

Kadang-kadang terlintas juga di benak fikirannya, ‘betul ke ape yang aku buat ni?’. Tapi, persoalan itu berlalu begitu sahaja. Tanpa ada jawapan, tanpa ada penyelesaiannya. Dan sesi berhatting terus saja terjadi.

Asyraf : assalamualaikum wbt.

Zahra : waalaikummussalam wbt. Sehat?

Asyraf : Alhamdulillah, ana bikhoir wa enti?

Zahra : ana bikhoir, Alhamdulillah..hahaha..cakap pulak arab pulak dah kita ni.

Asyraf : la…apa salahnya??? Bez pe??

Zahra : hi3…memang la tak de salahnya.

Asyraf : dah tu??

Zahra : nothing la awak. Dah la. Mengarut je awak ni. Eh, awak camane study??

Asyraf : ok je. Macam biasa la. Cuma minggu ni ade test sikit. Entah la lecturer saya tu. Tetibe je nak buat test. Tak de angin tak de ribut, tetibe je tau.

Zahra : la…ok la tu..boleh uji minda awak la kan?? Wah!! Nanti bijak la awak nanti. Asyik ada test je. Saya doakan awak boleh jawab nanti ye.

Asyraf : hahaha..tak delah bijak sangat. Awak lagi bijak tau. Ambik kos medic lagi tu. Bukan senang tau.

Zahra : herm..saya belajar kat dalam negara je la..awak tu kat luar negara tau..terer tu..

Asyraf : ha3..ye ke terer?? Saya rasa macam biasa je?? Ala, kat mana-mana pun sama la awak.

Zahra : eh, ok la. Saya ada keje sikit nak buat. Awak study lek lok ye.

Asyraf : ok la awak. Next time kita chatting. Awak pun study lek lok jugak tau. Assalamualaikum wbt..

Zahra : waalaikummussalam.

Herm..ringkas je kan?? Sebenarnya Zahra sendiri merasakan bahawa dia tak ada keperluan untuk chatting dengan asyraf. Tapi dia tetap chatting kerana…..argh, sering sahaja dia menidakkan perasaan rindu.


Pada suatu hari, asyraf telah melamarnya melalui YM.

Asyraf : awak, saya ada nak bagitau something ni.

Zahra : ape? Cakap la.

Asyraf : sebenarnya saya nak……

Zahra : nak ape?? Cakap je la. Wat suspen je la awak ni

Asyraf : saya….

Zahra : ya ALLAH, cakap je la. Jangan buat suspen boleh tak??

Asyraf : saya nak jadikan awak…

Zahra : jadikan ape?? Maksud awak..

Asyraf : awak faham kan?? Tapi saya tak nak paksa awak. Awak fikir la dulu.

Zahra : hah?? Biar betul. Jangan nak main-main la asyraf!!

Asyraf : saya tak main-main la. Saya serius ni.

Zahra : erm..nanti la saya piker balik.

Asyraf : ok, saya bagi masa seminggu untuk awak. Dalam tempoh ni, kita tak payah chatting atau pun berhubung.

Zahra : ok. Assalamualaikum.

Asyraf : waalaikummussalam.

Pada minggu itu, setiap malam mereka berdua akan bangun dan melakukan solat istikharah bagi memohon petunjuk ILAHI. Kadang-kadang, rindu bertandang di hati mereka, namun didiamkan sahaja.

Tempoh seminggu telah berlalu. Masing-masing telah on9 dan kembali berhubung seperti biasa. Namun, pada mulanya masing-masing agak kekok. Asyraf memulakan bicaranya.

Asyraf : assalamualaikum. Sihat?

Zahra : waalaikummussalam. Alhamdulillah sihat. Awak pulak??

Asyraf : saya sihat. Erm…

Zahra : herm…..

Asyraf : huh! So ape keputusan awak??

Zahra : entah la. Awak pulak?

Asyraf : saya pun tak tau.

Zahra : la..macam tu pulak? Saya ikut je keputusan awak.

Asyraf : tak tahu la awak. Ok la. Saya ada keje nak buat. Saya exam minggu depan. Nak study kejap. Assalamualaikum.

Zahra : ok. Waalaikummussalam

Mati di situ. Masing-masing buntu. Itulah kali terakhir mereka berdua chatting. Setelah itu, masing-masing membisu seribu bahasa. Pada mulanya, Zahra agak kecewa. Emosinya sedikit terganggu. Ingin sahaja dia mendapatkan penjelasan daripada Asyraf.

Namun, dia malu. Dan pada akhirnya, Zahra mampu menerima kenyataan bahawa mungkin mereka tiada jodoh. Dia redha andai itu takdi yang telah tertulis buatnya.

‘kalau ada jodoh, ade la.kalau takde, aku percaya yang ALLAH dah sediakan seorang imam yang lebih baik untukku’ monolog hati Zahra.

Sejak peristiwa itu, Zahra tidak lagi chatting dengan mana-mana lelaki yang tak dikenalinya denagn tujuan menjaga hatinya.

Friday, October 28, 2011

BUATMU, TEMANKU


assalamualaikum.....


ye, kita semua hamba penuh khilaf, hamba yang penoh dengan noda dan dosa. kadang, dalam kata, ada dosa, dalam kata, ada fitnah. dan dengan kata, hati insan dihiris tanpa sengaja.


oh TUHAN, ampuni kami. ampuni hambaMU. kerna kami sentiasa lalai. sentiasa melakukan kesilapan..


buat temanku,
aku pernah menghiris hatimu dengan kata-kataku
aku pernah merobek hatimu dengan perbuatanku


andai saja waktu bisa diundur,
andai saja takdir bisa diubah
akan ku ubah segalanya
agar saat perit tidak terjadi
agar saat itu mampu aku ubah biar menjadi kenangan indah


namun,
kejadian itu tetap berlaku
masa bukan roda
yang mampu diputar


YA ALLAH,
AMPUNI AKU....


moga persahabatan ini kekal..UKHWAH FILLAH ABADAN ABADA.


NOTA CINTA:
♥maafkan aku♥

Saturday, October 22, 2011

CINTA ITU TERLARANG


assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh...


Herm… cinta itu terlarang..eh3, ni bukan macam lagu ape tu?? Adess..saya pun tak ingat sape penyanyi lagu cinta terlarang..

Kenapa semua itu terlarang???nak reason?? Meh saya kasi tau sama lu olang.


~sebab bukan ke cinta sebelum kawen tu HARAM?? Oh, saya tau la yang perasaan tu bukan kita yang mintak. Tapi datang sendiri. Saya pun remaja bukan? Of course saya tau. N kenapa pulak ALLAH bagi perasaan tu kat kita sebelum tiba masanya padahal ianya tak dihalalkan? Itulah UJIAN. UJIAN bagi setiap remaja. Ujian untuk menguji keimanan kita. Sejauh mana kita mampu mengawal hawa nafsu.


~ reason lain, sebab cinta yang tu membawa kita kearah zina. Bukankah kita ditegah untuk menghampiri zina?? Kalau rasa dah tak tahan sangat, apa kata kawen je. Kalau rasa terlalu muda. It’s ok. Kawen je la. Itu lebih baik daripada buat zina kan?? Ibubapa pun kenalah faham. Mungkin korang akan kata “hek eleh, cakap senang la. Tapi nak buat susah” oh, faham pulak susah kn?? Kalau faham, jangan ambik risiko BERCINTA!!!


~ni last reason la… ish3, cinta itu sifatnya suci. Jangan cemarkan kesucian cinta dengan CINTA TERLARANG tu. Cinta nih tak bawa kita ke mana-mana pun. Takat tu aje. Tak de pon bawak kemajuan. Kalo tak caye, saya nak tanye la, ade tak orang bercinta tuh tetibe je jadi bijak, atau setidak-tidaknya bahagia apabila disakiti?? Ngeh3…so, tak de la kan? Kalau nak bahagia, ngan kawan lagi la bez, syok. Nak tahu tak, dah ade pun kajian yang dibuat pasal ni. Menurut keputusan kajian tu, pasangan yang bercinta lebih selesa bercerita kepada kawannya daripada kekaish sendiri. So, ape gunanya kekasih?? Baik buang je dulu. They are noting!!!

Heh…tapi korang jangan risau. Masih banyak cinta yang dihalalkan...saya akhiri entry ni dengan satu rangkap lagu kerana cinta daripada inteam.


cinta yang sejati
hanya cintakan illahi
cinta ayah bonda
tulus suci selamanya
cintakan saudara
bangsa berada
hanya sementara
cinta sesama insan
suburkan dengan ketakwaan..

Monday, October 17, 2011

TREND TUDUNG 'LONI'

assalamualaikum warohmatullah hiwabarakatuh...


untuk entry kali ni, saya nak sentuh sikit pasal trend pemakaian tudung di malaysia pada zaman sekarang ni...semakin hari, kelihatan semakin 'cantik'kah?? semakin 'trendy'kah?? herm...atau, semakin buruk? semakin jauh dari landasan syariat yang sepatutnya?? jom kita selidik sampai ke lubang cacing..!!


jom kita tengok gambar ni dulu..mak aih..tinggi betol sanggul nye. adakah korang salah satu pemakai sanggul ni??? kalau ye, baik hentikan dengan segera!!! tengok tu! nabi muhammad saw pun larang tau. kalau rambut tu panjang sangat. cuba la cari alternatif terbaik untuk elakkan rambut anda tu jadi macam bonggol kat atas kepala anda.





yang ni pulak stail buat kat tekak tu jadi ketat. konon2 nye
lah cantik. tapi tak ah cantik sangat. dah la menampakkan bentuk tekak. bukanke tekak kita tu pun aurat?? lu pikir la seniri!


hah! ni satu lagi. perasan tak?? makin lama, makin banyak orang pakai tudung fesyen cam gitu. jenis la berjerumbai sikit tu kat depan. cuba korang bandinkan fesyen tudung yuna nagn rahib kat bawah tu, ada iras2 tak korang rasa?? huh! no komen.


nota hati : sorry kepada sesiapa yang terasa. tapi bukankah kita perlu saling mengingati agar hidup lebih diberkati???♥♥

Sunday, October 16, 2011

~ANUGERAH TERINDAH~

assalamualaikum warohmatullah hiwabarakatuh... erm....ape ye agak2 nye anugerah ter paling sangat indah??? mesti ade yang jawab muka yang cantik la, badan yang langsing la. erk, macam2 la. tak larat teman nak nulis satu persatu jawapan tu.


 nak tau tak?? jeng jeng jeng..










kenapa islam?? ekcelinye sebab, cba korang pikir balik. agak-agaknye lah kan, kalo korang tak dilahirkan sebagai ornag islam, korang pasti tak yang korang akan terima hidayah ALLAH, pastu masok islam?? tak kan??


 SO, bersyukur la sebab kita dah dilahirkan sebagai MUSLIM. tapi jangan la hanya islam pada nama or ic je, insyaALLAH kita sama2 amalkan ajaran al-quran dan sunnah junjungan besar, NABI MUHAMMAD SAW.. sekian saje entry pendek ni. semoga mampu menjadi peringatan untuk saya dan juga kalian. wallahu'alam.~.~

Tuesday, October 11, 2011

NAKHODA NAFSU

assalamualaikum wbt...


segala puji bagi ALLAH yang berkuasa menghidupkan dan mematikan setiap hambanya, selawat dan salam ke atas junjungan besar, NABI MUHAMMAD SAW serta sejahtera kepada kaum kerabat dan para sahabat baginda...


ALHAMDULILLAH, kerana saya dipnjangkan umur. hari ni genap saya bersusia 15 tahun. segalanya adalah ketentuan ALLAH. bagi saya, hidup ini umpama satu pelayaran. kita adalah nakhoda. adakah kita mampu menjadi nakhoda yang baik untuk mengawal nafsu, juga melawan godaan syaitan dan dunia yang tak henti?? ataupun, kapal yang dinakhoda itu terus terumbang ambing dipukul ombak godaan???



segala persoalan itu hanya kita sendiri yang mampu menetukan. hidup ini masih panjang untuk dinikmati andai TUHAN meminjamkan lagi rohnya. Moga sahaja kita tergolong dalam golongan yang berjaya di dunia dan jugak akhirat..AMIN..

Monday, October 10, 2011

CERITA TENTANG PMR

assalamualaikum...


apa khabar semua??? sehat??? alhamdulillah...lega batul rasanye lepas abis je exam PMR ni...erm, untuk post kali nih..saya nak citer pasal PMR je..maklumlah, mood exam maish bersisa di hati lagi...


~HARI PERTAMA~
hari pertama kitorang sume exam BM PAPER 1, BM PAPER 2 N PAI..mula2 nak masuk dewan, kemain lagi hati nih dok berdebar, nasib baik lah BM paper 1. kalau paper 2, takot2 tak terjawab la..exam berjalan lancar dengan masa yang diperuntukkan hanya satu jam!!! saya rasa agak susah kot... kemudian,kitorang exam bm paper 2. memang syok!!!! karangan ada yang berformat n tak berformat. saya pilih tajuk tentang karangan peribahsa. buat je cerita. belit2 je mana yang patut asalkan ade kaitan dengan peribahasa yang die bagi tu...kemudian, pada sebelah petang pulak, exam PAI. alhamdulillah, boleh jawab je..



~HARI KEDUA~
erk, exam BI PAPER 1, PAPER 2 N GEO. alahai..nak cakap senang, tak jugak, nak cakap susah pun, tak de lah sangat. tapi kesimpulan dari exam BI, grammar masa wat essay tunggang langgang..argh!!! moga2 pemeriksa tu tetibe je rasa nak bagi markah banyak. AMIN YA ROBBAL ALAMIN.. sebelah petang, exam GEO. susah ke?? erk, ala, senang je. sebab dah banyak buat latihan dengan cikgu yang paling mantop!!!!!


~HARI KETIGA~
hah!!! exam SC PAPER 1, SC PAPER 2 DAN SEJARAH. memang tak berapa ready lagi sebenarnya untuk exam sc although rasa-rasanye dah banyak bua latihan. dah bertubi-tubi sampai tak tertubi...erk.,! tapi alhamdulillah, kertas 1 ok. tapi kertas 1 pulak agak tersangkut..ape2 pun, bedal je la apa yang tau and bersesuaian dengan soalan tu..hah!!! SEJARAH time!!! berdebar jugak sebenarnya. mula2 tuh memang rasa sangat kesian kat cikgu kalau saya tak mampu dapatkan A untuk subj ni..so, memang berperang dengan perasaan dan jugak otak untuk jawab ni... then, thank you to ALLAH, sebab boleh jawab walaupun tak de lah 100% betol.. tapi maybe boleh kot A..



~HARI KEEMPAT~
hari last,..- mood nak exam semakin menghilang. kitorang exam MT PAPER 1, MT PAPER 2, n last paper, KH..ok je exm mt. ade lah 1,2 soalan yang tembak2, bedal je mana yang patut. KH pulak..hampeh!!! susah wo!!! entahlah nanti result kuar macam mana. dah la mengantuk masa nak jawab tu..ish..siap conteng lagi kertas tu, lepas tu, ada pulak pengawas yang datang kat saya, n tengok karton yang saya lukis tu.. die senyum je..adess!!!dan semestiny!!!!! kami semua keluar dengan senyuman yang ikhlas. melangkah keluar dari dewan dengan penuh yakin sambil dilihat oleh beberapa orang cikgu..keh3...SEKIAN SAHAJA SAYA MELAPORKAN DARI RUMAH, ASSALMUALAIKUM wbt

Wednesday, September 14, 2011

TM TAK PERNAH DIJAJAH?

assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh...


hah!!! tau tak isu semasa?? ada yang cakap negara kita nih tak pernah dijajah. tapi cum adi bawah naungan british..so, ari tu, time sejarah..kitorang satu kelas termasuk dengan cikgu sekali ada borak pasal ni...



PERSOALAN -->> BETOL KE TANAH MELAYU(TM) TAK PERNAH DIJAJAH???


masa kitorang dok discuss tu, our beauty and cute teacher cakap, kalau negara kita ni tak pernah dijajah, buat apa rombongan merdeka tuh terhegeh-hegeh nak mintak merdeka?? sampai pergi london tu. dorang pegi nak bebaskna TM daripada britis. bukan pegi saja-saja nak jumpa marilyn monroe ke..nak g makan angin ke..


umpama macam ni la kan. kalau awak tuh tak kawen. tapi tetibe plak nak gi mintak cerai ngan laki tu...pe kes tu?? kalau tak kawen, tak perlu mintak cerai. sama la jugak dengan TM. kalau tak dijajah. buat ape nak mintak merdeka??



so, cikgu cakap, jangan percaya bulat2 dengan kenyataan MR.XXX tu. nanti kitorang jadi ponin. so, kepada pakar2 sejarah di luar sana, sebelum anda buat kenyataan, tolong pikir dulu pemikiran kami, budak2 baru belajar ni..

Sunday, September 11, 2011

Irfan Makki feat. Maher Zain - I Believe


assalamualaikum...


entah lah...saya pun tak tau dah nak post ape kat blog nih..so, saya post lagu ni...nah, saya bagi lirik nye skali...cuba lah hayati,.


When you're searching for the light
And you see no hope in sight
Be sure and have no doubt
He's always close to you

He's the one who knows you best
He knows what's in your heart
You'll find your peace at last
If you just have faith in Him

You're always in our hearts and minds
Your name is mentioned every day
I'll follow you no matter what
My biggest wish is to see you one day

Chorus:
I believe
I believe
Do you believe, oh do you believe?

Coz I believe
In a man who used to be
So full of love and harmony
He fought for peace and liberty
And never would he hurt anything
He was a mercy for mankind
A teacher till the end of time
No creature could be compared to him
So full of light and blessings

You're always in our hearts and minds
Your name is mentioned every day
I'll follow you no matter what
If God wills we'll meet one day

Chorus

If you lose your way
Believe in a better day
Trials will come
But surely they will fade away
If you just believe
What is plain to see
Just open your heart
And let His love flow through

I believe I believe, I believe I believe
And now I feel my heart is at peace

Sunday, August 28, 2011

RAMADHAN BERLALU, SYAWAL TIBA

assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh


huh!!! sedar tak sedar, ramadhan yang datang sebulan lepas akan berlalu tak lama lagi. raya pulak yang akan tiba.


SAPE YANG PALING HEPPY??
erk, mestilah kanak2 ribena kan?? time ni lah budak2 tuh nak round satu kampung, nak pegi cari duit raya banyak2. hu3..teringat pulak masa zaman kecik2 dulu. tapi saya tak ade lah sampai g jalan2 satu kampung. malu lah.



so, sempena sayawal yang akan menjelang 2 hari lagi, saya menyusun sepuluh jari nak mintak maaf kat semua yang mengenali hamba hina ini. mungkin ada kata2 dalam blog nih buat kalian sakit hati ke, ape ke.


buat famly, saya mintak maaf andai tanggungjawab saya sebagai saudara kalian masih belum terlaksana.


buat cikgu2, maaf andai saya nih pemalas sikit. kalo ade keje sekolah yang tak siap. nota yang tak terbuat dek kebizian saya.


buat rakan2 sekolah rendah n sekolah menengah, maaf andai kata2 saya sering melukai hati kalian. sungguh, saya masih tak mampu untuk menjadi sahabat terbaik bagi kalian.


dan akhir sekali, saya tujukan maaf buat rakan2 MFB. maafkan sahabatmu andai diri ini tak pernah sekali pun berguna untuk kalian. semoaga lebih banyak perkongsian ilmu kat chatroom mampu mengubah diri kita ke arah lebih baik...


Friday, August 19, 2011

AYAM BOLEH, KENAPA KITA TAK BOLEH?

assalamualaikum...


"sesiapa yang tidak tidak mengasihi manusia nescaya ALLAH tidak akan mengasihinya" -(Mutaffaq' allaih)

hah!!! nak tau satu citer tak?? jom dengar hikayat tentang ayam dalam sangkar kat belakang umah nih..


pada suatu hari, umi saya cakap " lepaskanlah ayam tu kejap. biar dia main2 kat luar sangkar, kecian dia. dia pun ade perasaan jugak.. mesti bosan dalam sangkar tu" so, apa lagi, sape ntah, tolong bukak sangkar tu...


lama betol dorang tuh dok luar sangar. when hari pun dah petang, dorang pun masok la dalam sangkar tuh sendiri. TANPA DISURUH. hebat tak?? subhanALLAH..ALLAH yang buat tuh.


alkisahnya, ade sekor ayam ni dia buta. kalau dah namanya buta, mesti lah x nampak. ye x?? so, ada lah kawan die nih, tolong bimbing dia untuk masok dalam sangkar tu.


sp, pengajarannya kat sini, kita nih kena lah saling bantu-manbantu. lagi2 kalau orang tu tak sihat. kalau ayam yang tak ada akal tu boleh tolong ayam yang lain, kenapa bukan kita??? kita yang ada akal tak boleh ke tolong kawan kita yang lain??



Friday, August 12, 2011

KITA SEMUA ADALAH HAMBA

assalamualaikum sahabat semua...


percaya atau pun tidak. kita semua adalah HAMBA. hanya seorang HAMBA. awak rasa awak kaya?? awak bijak?? mewah?? ada segala-galanya??? argh!!! tak heran la. kerana kita semua hakikatnya adalah sama. kerana kita adalah hamba.


kita adalah hamba kepada ALLAH. semua yang hidup di dunia ini adalah hamba. bukan begitu kan? jadi, nasihat saya kepada saya, juga kalian, apabila kita rasa kita nih hebat atau darjat kita lebih daripada orang lain, cepat2 lah ingatkan diri kitia ini bahawa kita ini adalah sama. tidak berbeza. yang berbeza hanya KEIMANAN kita pada zat yang ESA. wallahua'lam.

Friday, August 5, 2011

RAMADHAN TIBA LAGI

assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh..


alhamdulillah..segala puji bagi ALLAH kerana telah memanjangkan umur kita untuk melangkah lagi pada bulan yang penuh berkat ini..semoga amal kita akan bertambah..jom sama2 berebut ganjaran pahala yang digandakan pada bulan yang mulia ini..


bulan ni bulan yang penuh berkat...peniaga2 mencari rezeki pada setiap bazar ramadhan...waktu petang2 tu..(yummy..) orang yang jula baju, tudung n so on tu pun boleh jadi orang kaya sementara. jualan mereka begitu laku.. sebab ramai yang nak buat persiapan raya..


banyak lagi sebenarnya rezeki yang datang..tapi sebenarnya tak larat dah nak cakap...nikmat ALLAH tu tak terkira sebenarnya..lagi2 bulan ramadhan nih..


nak cari rezeki yang tak terkira banyak tu tak salah pun..tapi jangan sampai abaikan ibadat pada bulan nih... pahala tu lah bekalan kita untuk ke syurga.. kan??

MARHABAN YA RAMADHAN!!!

Saturday, July 16, 2011

KALAU SAYA JADI PM

assalamualaikum sume...ni hasrat kalau saya jadi pm..


  • saya akan laksanakan undang-undang islam
  • sume pusat-pusat hiburan akan saya hapuskan
  • setiap pekerja mesti berpakaian menutup aurat, termasuklah nurse
  • bagi sekolah harian biasa, PAI mesti dapat A, kalau nak masuk U
  • sume ahli-ahli politik, mesti menutup aurat.
  • setiap warganegara islam mesti menutup aurat....

banyak lagi yang saya akan buat...soalan saya, adakah kalian rasa undang-undang tu sume akan menyusahkan kalian?? arghh!! ISLAM itu mudah...jangan rasa susah..

Thursday, July 14, 2011

TABAHKAH HATIMU..


assalamualaikum temanku sekalian..


jom baca situasi nih dulu, then, baru saya akan ulas..

aini merupakan seorang pelajar sekolah harian biasa. namun, kerana begitu mencintai islam, dia teguh memakai tudung labuh. segalanya bermula dengan satu peristiwa. sejak peristiwa itu, dia berusaha untuk belajar menutup aurat dengan sempurna. sering kali dia berasa tersisih dalam kalangan keluarganya kerana mereka senttiasa mengejek pakainnya itu. namun, dia tetap teguh mempertahankan pakain nya itu.


apa la agaknya yang korang akan buat kalau berada dalam situasi tu?? family korang selalu je perli korang. agak2 korang la, korang akan kuat tak rasanya?? herm...mesti kecewa, betol tak??


memang agak susah berada dalam situasi nih. dengan mereka yang tak faham korang. namun, kalau lah korang kena hina ke ape ke, korang pertahankanlah tudung tu. jangan senang2 nak pecat je tudung labuh tu. tak yah peduli la apa yang orang lain kata. mulut orang kita tak leh nak tutup. lama2 dia akan diam je.


tabahkanlah hati korang. insyaALLAH korang akan beroleh sinar bahagia pada hari lain. mungkin bukan di dunia, tapi insyaALLAH di akhirat sana. pakailah kerana ALLAH. bukan kerana orang lain.

Wednesday, July 13, 2011

JANGAN DIHINA NIQOB


assalamualaikum..


saya agak pelik kerana pada zaman sekarang ni, ramai yang suka sangat hina pakaian muslimah. argh!!! saya mungkin bukan seorang pemakai niqob, namun saya memang pantang kalau ada yang rasa niqob nih adalah satu pakai yang pelik, hodoh atau...ape2 je lah.


erk, teruk sangat ke pakaian nih??? bukankah yang tertutup iti sangat indah daripada yang terdedah sana sini?? at least, dorang tu boleh jaga pandangan lelaki yang bertunjangkan nafsu semata-mata kan?


ingatlah, kita nih hidup tak lama pun, so muhasabah diri. kita dan si pemakai niqob, mana lebih baik?? mungkin dorang tak baik sangat, tapi dorang tutup aurat bukan?? dah terlepas satu dosa tuh..so, muhasabah lah diri tu

Wednesday, July 6, 2011

MIMPI YANG INDAH...

Sejuta harapan terus ku pertahankan


assalamualaikum. saya mulakan entry nih dengan sebaris lagu mimpi yang indah by mestica. 'sejuta harapan terus ku pertahankan'. herm...apa harapan kita sekarang ni?? ikot la pape kan?? yang penting, kita pasti ada harapan untuk hari esok..


mimpi yang indah tak datang bergolek. contohnya, korang ase nak masuk syurga. bukan senang2 je kan? nak masuk syurga nih ade 'tiketnya'. tiketnya tak de jula kat warung2 hatta hotel sekalipun. nak dapat tiket nye, kita kena wat banyak2 amal. kan?? so, inilah usaha korang untuk buat mimpi yang indah tu jadi kenyataan.


begitu jugak kalau nak dapat result yang tiptop dalam exam. bukannye senag2. bukan boleh main rasuah2. nak dapat, korang kena rajin. rajin tu bukan setakat usaha, tapi juga doa. dengan cara tu, insyaALLAH mimpi yang indah tu akan jadi suatu kenyataan.


Monday, June 20, 2011

MUHRIM DAN MAHRAM

assalamualaikum wbt...


mesti ramai yang cakap bahawa MUHRIM dan MAHRAM sama kan? erk..sebenarnya salah sama sekali...


MUHRIM
muhrim ni merujuk kepada orang yang sedang berada dalam ihram.


MAHRAM
sementara mahram ni pula merujuk kepada orang yang diharamkan untuk kita kahwin dan tak batal wudhu' apabila bersentuhan dengannya.


saya bukanlah seoarng ustazah yang tinggi ilmu agamanya. jauh sekali seorang ilmuwan islam. saya cuma seorang pelajar, yang masih bertatih. so, wajar la kan kalau korang tak caye dengan apa yang saya cakap tadi tu kan? tapi kalau nak tahu lebih lanjut pasal MUHRIM dan MAHRAM ni, try baca kat sini



♥...MENARIK...♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...