Monday, October 25, 2010

WASIAT....

bace sampai abez....pastu fowardkn plz..... ni adalah benar... sila baca sehingga habis... dan tlg sebarkan kepada seberapa byk org Islam yg boleh... Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh ini adalah surat wasiat dari penjaga makam Nabi Muhammad SAW iaitu Sheikh Ahmad... See More... See More... See More... See More... See More... See More... See More... See More... Lihat seterusnya..... See more Maeine (Saudi Arabia). pada suatu malam ketika membaca Al-Quran di makam Rasulullah SAW. selepas membaca lalu hamba tertidur, dalam tidur hamba bermimpi didatangi Rasulullah SAW lalu bersabda kepada hamba, dalam 60 000 orang yang meninggal dunia di zaman ini tiada seorang pun yang matinya dalam keadaan beriman. (a)isteri tidak mendengar kata suami. (b)orang kaya tidak lagi bertimbang rasa. (c)orang tidak lagi berzakat dan tidak membuat kebajikan. Oleh itu wahai Sheikh Ahmad, hendaklah kamu menyedarkan kepada orang Islam ini supaya membuat kebajikan, kerana hari penghabisan(Qiamat) akan tiba di mana bintang akan terbit dari langit, sesudah itu matahari akan turun di atas kepala. PESANAN HAMBA INI (a) berselawat - untuk junjungan Nabi kita Muhammad SAW. (b) bertaubatlah - dengan segera sementara Pintu Taubat masih terbuka. (c) Bersembahyanglah (d) berzakat - jangan ditinggalkan. (e) Menunaikan Fardhu haji - bila berkemampuan. (f) Jangan menderhaka kepada kedua ibu bapa. UNTUK MAKLUMAN 1. seorang saudagar dari bombay telah menerima surat ini dan beliau telah mencatak sebanyak 20 salinan dan mengirimkan kepada orang lain, dia kemudiannya dianugerahi Allah dengan mendapat keuntungan yang besar dalam perniagaannya. 2. seorang hamba Allah telah menerima surat ini tetapi tidak mengendahkannya dan menganggap wasiat ini palsu, maka selang beberapa hari kemudian anaknya meninggal dunia. 3. Pada tahun 1977 Tun Dato Mustapha bekas Ketua Menteri Sabah menerima wasiat ini kemudian mengarahkan setiausahanya mencetak sebanyak 20 salinan dan menghantarnya kepada orang lain, maka selang beberapa hari kemudian dia telah mendapat hadiah dari kebajikan masyarakat di malaysia timur. 4. tan sri ghazali jawi, bekas menteri besar perak secara tidak langsung dipecat dari jawatannya kerana apabila beliau menerima wasiat ini beliau terlupa mencetak 20 salinan untuk disebarkan kepada orang lain tetapi beliau telah menyedari kesilapannya lalu beliau mencetak semula wasiat ini dan mengirimkannya kepada orang lain, beberapa hari kemudian beliau telah dilantik menteri Kabinet Perdana Menteri. 5. Zulfikar Ali Bhuno telah menerima surat wasiat ini dan tidak percaya akan kebenarannya juga menganggap palsu lalu membuangnya ke dalam tong sampah. seminggu kemudian beliau telah dijatuhkan hukuman pancung sampai mati. 6. di Terengganu, seorang pekerja bengkel kenderaan telah menerima wasiat ini dari pengirim yang tidak dikenali yang datangnya dari Perak lalu beliau membuat sebanyak 20 salinan seperti yang dituntut. Alhamdulillah dia dianugerahkan oleh Allah seorang gadis berakhlak mulia seperti yang dituntut oleh Islam. baginya anugerah ini paling agung dan tidak ada tandingannya. 7. Di Terengganu juga, seorang hamba Allah telah menerima surat ini dari orang yang tidak dikenali tetapi beliau tidak mengendahkannya dengan mengatakan ianya bohong belaka dan sengaja mengada-adakan untuk menakutkan orang yang membacanya. Beberapa hari kemudian dia telah mendapat penyakit ganjil dan penderitaanya amat menyedihkan. setelah tiga minggu mendapat rawatan rapi di hospital, penyatkitnya sukar juga diubati oleh doktor. Akhirnya beliau teringat akan wasiat ini dan mengedarkannya kepada orang lain. Semingu kemudian barulah beliau beransur sembuh sehingga sekarang. Banyak lagi contoh-contoh orang yang menerima wasiat ini tetapi tidak mempercayainya dan tidak mengedarkannya atau menyampaikan kepada orang lain. dimana mereka mendapat malapetaka. setelah kejadian yang menggembirakan dan menyakinkan ini anda jangan lupa menyampaikan 20 salinan wasiat dalam masa 96 jam dari masa anda menerimanya. InsyaAllah anda akan memperolehi sesuatu dari YANG MAHA KUASA dengan penuh keyakinan pasti ia akan menerangi hidup anda dengan nikmat kebahagiaan hidup. ISNYAALLAH. PERHATIAN setelah membaca wasiat ini hendaklah ditulis atau dicetak dan disampaikan kepda orang lain sebanyak 20 salinan. sekiranya telah dilakukan anda akan dianugerahkan sesuatu nikmat atau hajat anda akan dikabulkan oleh ALLah. kata sheikh ahmad lagi. jika apa yang hamba katakan ini tidak benar, biarlah hamba mati dalam kekufuran dan hamba tidak mendapat perlindungan dan syafaat Rasulullah SAW naaauzubillah. oleh itu hendaklah ditulis atau dicetak dan disampaikan kepada orang lain. insyaAllah dalam masa 2 minggu anda akan berolah kebahagiaan dan ingatlah lakukan ini dengan hati yang ikhlas dan janganlah diabaikan atau dibiarkan TLG SEBAR KAN KPD UMAT ISLAM.... SEBAR KAN 20 WASIAT


copy n paste from....

Saturday, October 23, 2010

BUATMU TEMAN...


dengan nama ALLAH..


teman,
kau warnakan hidupku dengan warna2 keimanan
kau corakkan aku dengan corak ketakwaan


teman,
kau teman hidupku dan insyaALLAH teman di akhirat nanti
ingatlah wahai teman,
persahabatan kita keranan ALLAH


teman,
kau hadir saat diriku terkapai-kapai
mencari sinar hidayah
dan kau...membantu diriku mncari sinar itu


teman,
dirimu sentisa di sisi saat diriku perlukan teman sepertimu
teman yang sanggup bersama walau susah dan senang


teman,
maafkan diriku andai kata kataku merobek hatimu
andai perbuatanku menyakiti dirimu
andai tutur kataku melukakan hatimu
sugguh, aku tidak berniat sedemikian
kerna aku hamba ALLAH yang selalu melakukan khilaf


teman,
ingatlah...ALLAH sentiasa berada bersama kita
ALLAH tidak pernah meninggalkan kita walau sedetik pun
kitalah yang telah meninggalkan DIA
kembalilah ke pangkuan ILAHI


teman,
terima kasih kerana sudi bersahabat diriku
ku tahu, aku insan yang tidak sempurna
namun dirimu sentiasa setia di sisiku


SEMOGA PERSAHABATAN KITA TERUS MEWANGI!!!
UKHWAH FILLAH ABADAN ABADA!!!

BENARKAH RASULULLAH SAW PERNAH MEMBELAH BULAN..?

Imam Bukhari dan Muslim, juga dalam kitab2 hadits yang terkenal lainnya,diriwayatkan bahwa sebelum Rasulullah (saw) hijrah, berkumpullah tokoh2 kafir Quraisy, seperti Abu Jahal, Walid bin Mughirah dan Al 'Ash bin Qail. Mereka meminta kepada nabi Muhammad (saw) untuk membelah bulan.



Kata mereka, "Seandainya kamu benar2 seorang nabi, maka belahlah bulan menjadi dua."



Rasulullah (saw) berkata kepada mereka, "Apakah kalian akan masuk Islam jika aku sanggup melakukannya?"



Mereka menjawab, "Ya."



Lalu Rasulullah (saw) berdoa kepada ALLAH agar bulan terbelah menjadi dua. Rasulullah (saw) memberi isyarat dengan jarinya, maka bulan pun terbelah menjadi dua. Selanjutnya sambil menyebut nama setiap orang kafir yang hadir, Rasulullah (saw) berkata, "Hai Fulan, bersaksilah kamu."



Demikian jauh jarak belahan bulan itu sehingga gunung Hira nampak berada diantara keduanya.



Akan tetapi orang2 kafir yang hadir berkata, "Ini sihir!" padahal semua orang yang hadir menyaksikan pembelahan bulan tersebut dengan saksama.



Atas peristiwa ini ALLAH (swt) menurunkan ayat Al Qur'an: "Telah dekat saat itu (datangnya kiamat) dan bulan telah terbelah. Dan jika orang2(kafir) menyaksikan suatu tanda (mukjizat), mereka mengingkarinya dan mengatakan bahwa itu adalah sihir." (QS Al Qomar 54:1-2)

--------------------

Apakah kerana kebenaran ayat Al-Qur'an ini yang menyebabkan masuk Islamnya pimpinan Hizb Islami Inggeris?



Di bawah ini adalah kisahnya.

Dalam temubual bersama pakar Geologi Muslim, Prof. Dr. Zaghlul Al-Najar, salah seorang warga Inggeris mengajukan pertanyaan kepadanya, apakah ayat dari surat Al-Qamar di atas memiliki kandungan mukjizat secara ilmiah? Maka Prof. Dr. Zaghlul Al-Najar menjawabnya sebagai berikut: Tentang ayat ini, saya akan menceritakan sebuah kisah. Beberapa waktu lalu, saya mempersembahkan hal itu di University Cardif, Inggeris bahagian Barat. Para peserta yang hadir ber-macam2, ada yang muslim dan ada juga yang bukan muslim. Salah satu tema perbincangan waktu itu adalah sekitar mukjizat ilmiah dari Al-Qur'an. Salah seorang pemuda yang beragama islam pun berdiri dan bertanya, "Wahai Tuan, apakah menurut anda ayat yang berbunyi "Telah dekat hari qiamat dan bulan pun telah terbelah" mengandung mukjizat secara ilmiah?



Maka saya menjawabnya: Tidak, sebab kehebatan ilmiah diterangkan oleh ilmu pengetahuan, sedangkan mukjizat tidak bisa diterangkan ilmu pengetahuan, sebab ia tidak bisa menjangkaunya. Dan tentang terbelahnya bulan, maka hal itu adalah mukjizat yang terjadi pada masa Rasul terakhir Muhammad shallallahu 'alaihi wassalam, sebagai pembenaran atas kenabian dan kerasulannya, sebagaimana nabi2 sebelumnya. Dan mukjizat yang kelihatan, maka itu disaksikan dan dibenarkan oleh setiap orang yang melihatnya. Andai hal itu tidak termaktub di dalam kitab ALLAH dan hadits2 Rasulullah, maka tentulah kami para muslimin di zaman ini tidak akan mengimani hal itu. Akan tetapi hal itu memang benar termaktub di dalam Al-Qur'an dan hadits2 Rasulullah shallallahu alaihi wassalam. Dan memang ALLAH ta'alaa benar2 maha berkuasa atas segala sesuatu.



Maka Prof. Dr. Zaghlul Al-Najar pun mengutip sebuah kisah Rasulullah membelah bulan. Kisah itu adalah sebelum hijrah dari Makkah Mukarramah ke Madinah Munawarah. Orang2 musyrik berkata, "Wahai Muhammad, kalau engkau benar Nabi dan Rasul, coba tunjukkan kepada kami satu kehebatan yang bisa membuktikan kenabian dan kerasulanmu (dengan nada mengejek dan meng-olok2)?"



Rasulullah bertanya, "Apa yang kalian inginkan?" Mereka menjawab, "Cuba belah bulan..." Rasulullah pun berdiri dan terdiam, berdoa kepada ALLAH agar menolongnya. Lalu ALLAH memberitahu Muhammad saw agar mengarahkan telunjuknya ke bulan. Rasulullah pun mengarahkan telunjuknya ke bulan dan terbelahlah bulan itu dengan se-benar2-nya. Serta-merta orang2 musyrik pun berujar, "Muhammad, engkau benar2 telah menyihir kami!"



Akan tetapi para ahli mengatakan bahawa sihir, memang benar boleh saja "menyihir" orang yang ada disampingnya akan tetapi tidak boleh menyihir orang yang tidak ada di tempat itu. Lalu mereka pun menunggu orang2 yang akan pulang dari perjalanan.



Orang2 Quraisy pun bergegas menuju keluar batas kota Makkah menanti orang yang baru pulang dari perjalanan. Dan ketika datang rombongan yang pertama kali dari perjalanan menuju Makkah, orang2 musyrik pun bertanya, "Apakah kalian melihat sesuatu yang aneh dengan bulan?" Mereka menjawab, "Ya, benar. Pada suatu malam yang lalu kami melihat bulan terbelah menjadi dua dan saling menjauh masing2-nya kemudian bersatu kembali..."



Maka sebahagian mereka pun beriman, dan sebagian lainnya lagi tetap kafir(ingkar). Oleh kerana itu, ALLAH menurunkan ayat-Nya: "Sungguh, telah dekat hari qiamat, dan telah terbelah bulan, dan ketika melihat tanda2 kebesaran Kami, merekapun ingkar lagi berpaling seraya berkata, "Ini adalah sihir yang terus-menerus", dan mereka mendustakannya, bahkan mengikuti hawa nafsu mereka. Dan setiap urusan benar-benar telah tetap...(sampai akhir surat Al-Qamar).



Ini adalah kisah nyata, demikian kata Prof. Dr. Zaghlul Al-Najar. Dan setelah selesainya Prof. Dr. Zaghlul menyampaikan hadits nabi tersebut, berdiri seorang muslim warga Inggeris dan memperkenalkan diri seraya berkata, "Aku Daud Musa Pitkhok, ketua Al-Hizb Al-Islamy Inggeris. Wahai Tuan, bolehkah aku menambahkan?"



Prof. Dr. Zaghlul Al-Najar menjawab: "Dipersilakan dengan senang hati." Daud Musa Pitkhok berkata, "Aku pernah meneliti agama2 (sebelum menjadi muslim), maka salah seorang mahasiswa muslim menunjukiku sebuah terjemah makna2 Al-Qur'an yang mulia. Maka, aku pun berterima kasih kepadanya dan aku membawa terjemah itu pulang ke rumah. Dan ketika aku mem-buka2 terjemahan Al-Qur'an itu di rumah, maka surat yang pertama aku buka ternyata Al-Qamar. Dan aku pun membacanya: "Telah dekat hari qiamat dan bulan pun telah terbelah..."



Aku tergamam: Apakah kalimat ini masuk akal? Apakah mungkin bulan boleh terbelah kemudian bersatu kembali? Andai benar, kekuatan macam apa yang boleh melakukan hal itu? Maka, aku pun berhenti membaca ayat2 selanjutnya dan aku menyibukkan diri dengan urusan kehidupan se-hari2. Akan tetapi ALLAH maha tahu tentang tingkat keikhlasan hamba-Nya dalam pencarian kebenaran. Suatu hari aku duduk di depan TV. Saat itu ada sebuah perbincangan antara seorang presenter Inggeris dan 3 orang pakar ruang angkasa AS. Ketiga pakar angkasa tersebut bercerita tentang dana yang begitu besar dalam rangka melakukan perjalanan ke angkasa, padahal saat yang sama dunia sedang mengalami masalah kelaparan, kemiskinan, sakit dan perselisihan.



Presenter berkata, "Andaikan dana itu digunakan untuk memakmurkan bumi, tentulah lebih banyak gunanya." Ketiga pakar itu pun membela diri dengan projek angkasanya dan berkata, "Projek angkasa ini akan membawa kesan yang sangat positif pada banyak segmen kehidupan manusia, baik pada segi kedoktoran, industri ataupun pertanian. Jadi pendanaan tersebut bukanlah hal yang sia2, akan tetapi hal itu dalam rangka pengembangan kehidupan manusia."

Dalam perbincangan tersebut dibahas tentang turunnya angkasawan hingga menjejakkan kakinya di bulan, dimana perjalanan angkasa ke bulan tersebut telah menghabiskan dana tidak kurang dari 100 juta dollar. Mendengar hal itu, presenter terperanjat besar dan berkata, "Kebodohan macam apalagi ini, dana yang begitu besar dibuang oleh AS hanya untuk mendarat di bulan?"



Mereka pun menjawab, "Tidak! Tujuannya tidak semata mejanakan ilmu pengetahuan AS di bulan, akan tetapi kami mempelajari kandungan yang ada di dalam bulan itu sendiri, maka kami pun telah mendapat hakikat tentang bulan itu, yang jika kita berikan dana lebih dari 100 juta dollar untuk kesenangan manusia, maka kami tidak akan memberikan dana itu kepada siapapun." Mendengar hal itu, presenter itu pun bertanya, "Hakikat apa yang kalian telah capai hingga demikian mahal taruhannya?" Mereka menjawab, "Ternyata bulan pernah mengalami pembelahan di suatu hari dahulu kala, kemudian menyatu kembali! Presenter pun bertanya, "Bagaimana kamu semua boleh yakin akan hal itu?" Mereka menjawab, "Kami mendapati secara pasti dari batu-batuan yang terpisah (kerana) terpotong di permukaan bulan sampai di dalam (perut) bulan. Kami meminta para pakar geologi untuk menelitinya, dan mereka mengatakan, "Hal ini tidak mungkin terjadi kecuali jika memang bulan pernah terbelah lalu bersatu kembali!"



Mendengar paparan itu, ketua Al-Hizb Al-Islamy Inggeris mengatakan, "Maka aku pun turun dari kursi dan berkata, 'Mukjizat (kehebatan) benar2 telah terjadi pada diri Muhammad Shallallahu Alaihi Wassallam 1400-an tahun yang lalu. ALLAH benar2 telah memperolokan AS untuk mengeluarkan dana yang begitu besar, hingga 100 juta dollar, hanya untuk menetapkan akan kebenaran muslimin! Agama Islam ini tidak mungkin salah... Lalu aku pun kembali membuka Mushhaf Al-Qur'an dan aku baca surat Al-Qamar. Dan saat itu adalah awal aku menerima dan masuk Islam."

Diterjemahkan oleh: Abu Muhammad ibn Shadiq (Sabtu, 22 Sya'ban1424H/18-10-2003M)



P/s : copy n paste

Friday, October 22, 2010

TIP BELAJAR DARI NADHIRAHH...CEWAHH!!!


dengan nama ALLAH...


assalamualaikum pembaca semua...semuanye sehat tak??harap2 sehat...insyaALLAH...^_^
hari ni, saya nak bagi beberapa tip untuk belajar...

1-jangan sesekali cakap SUSAH atau PAYAH dalam belajar...walaupun apa yang dipelajari tu susah, jangan cakap susah...cakap senang jer...insyaALLAH akan senanglah ia...*cewahh!!!


2-apa2 yang susah tu, try lar buat sendiri. jangan nak bergantung sangat pada orang lain...kecualilah kalau memang dah tak pandai sangat tu,. dah abis ikhtiar dah. then, baru boleh mintak tolong orang laen..


3- siapkan semua kerja sekolah!!!


4- jangan sesekali biadap dengan cikgu..,.INGAT TAU!!!


tu je lar tip dari aku, kalau nak lagi, cari sendiri lar kat web laen...ok2...wassalam

Friday, October 15, 2010

APA YANG PENTING???KERJASAMA

dengan nama ALLAH...


assalamualaikum wbt...huh!!! hari yang sungguh meletihkan tapi sangat menyeronokkan.... ha3 ... happy sangat nih...macam2 yang berlaku... papepun, kem tadi sangat bez!!!



mula2, masa pagi,,,ade sesi pendaftaran...bese2 jer...then, ade ucapan sikit2 daripada kak hidayah, pensyarah ape ntah...pengetua...n yang paling bez skali ialah ucapan daripada bekas pelajar smk puteri...



memang lucu lar abang tu....die ade cakap...belajar kat stu lar, sini lar..macam2...api syok abis...sakit perut dengar abang tu berucap. asyik gelak aje...abis tu, kitorang pun sarapan pagi.makan2 lar...he3...


abis makan...kitorang dibagikan kepada beberapa kumpulan...aku duduk dalam group 6...mula2 tu, group aku tak de orang pun, 4 orang jer...yang len tu pi masuk group laen..adoii!!!! ape da...!!! then, bila tak cukup, mesti ade group yang terlebih orang plak..pastu, budak group laen tu kena lar masuk group aku. yang bez nyer...yang masuk group aku tu semuanya yang bising2. so, memang gempak r...



lepas siap bagi2 ahli kumpulan, ade pulak sesi perkenalan antara ahli group n kak2 fasi. abang pun ada sorang. macam2 gelahgat budak2 group aku. sakit perut wohh!!!! dorang ni lucu banyak r...loya buruk...


lepas tu, start lar game yang paling bez... sorang akak akan baca ciri2 orang yang perlu diambil tandatangan dan namanya...so, pakat dok salin lar...ciri2 yang paling aku tak leh lupa ialah mencarai seornag fasilitator yang pakai jam warna kunig...puas dicari akak tu, rupanye, cehh!!!die sorok jam die...geram betul lar...yang paling kecian kat akak tu ialah bila semua dok serang akak tu sebab nak tandatangan die...dah jadi macam arts pulak akak tu....



after that, kitorang diminta memberi ulasan tentang program tu. sape yang sukarela kuar kat depan. then, aku pun kuar r...mula2 tu takut gak...tapi kuar jugak. dalam otak dah set"aku nak hamper" ha3...sebab tu r kuar gak walaupun tak berani sangat...cakap sikit jer...bukan nye banyak pun..


after that, saat yang paling dituggu-tunggu. saat kumpulan mana yang bakal diumumkan sebagai pemenang....jeng jeng jeng.....alhamdulillah...group aku yakni group 6 telah menang..hooreyy!!!!bez wohh!!!hi3....ni lah balasan ALLAH setelah kitorang bertkus lumus bekerjasama melakukan aktiviti secara bekerjasama...APA YANG PENTING???KERJASAMA


SEMUA PESERTA BERGAMBAR...

AKAK2 N ABANG FASI YANG SPORTING!!!

NI MASA SEMUA PAKAT DOK SERANG AKAK YANG PAKAI
JAM WARNA KUNIG...CIAN AKAK TU

SESI PERKENALAN....

APE YANG DORANG TENGAH BORAK PUN AKU TAK TAHU...!!!

NI KAK HIDAYAH TENGAH BAGI UCAPAN...

Wednesday, October 13, 2010

THANK U ALLAH

dengan nama ALLAH...


Assalamualaikum wbt....dah lame rasenye saya tak mengupdate blog ni yer??almaklumlah...sejak kebelakangan ni, saya agak bz dengan kerja kursus yang melambak....tapi alhamdulillah, kerja kursus dah nak siap. ni semua berkat pertolongan ALLAH kepada saya...


baru-baru ni, pada 11 oktober, genaplah umur saya 14 tahun. alhamdulillah,.,.,ALLAH panjangkan umur saya. thank u ALLAH. he3...lagu maher zain. thanks saya ucapkan kepada kawan2 yang wish befday saya especcially my bez frenz 4ever, yana yang bagi hadiah kat saya...thanks sagat. sayang kamu deh!!!



Saturday, October 9, 2010

LAME DAH TAK UPDATE!!!

dengan nama ALLAH...


assalamualaikum wbt.....rasenye dah lame ye saya tak update blog???
memang pun....
nak buat macam mana, memang tak de masa lar...
bz jer memanjang....
akhir2 tahun macam nih...
tau2 jer lar...
keje kursus melambak
rase malas sangat...
tapi malas2 pun kena buat jugak ^_^
kn3???


keje kursus sejarah dah hampir siap...
ckit je yang belum siap...
anyway!!!
nak cakap thanks kat kak long yang tolong ajar camane nak buat rumusan...
thanks a lot sis!!!
tapi sorry ok x masukkan nama kak long kat penghargaan...
coz penghargaan dah lame siap...
he3...


keje kursus geo???
hmm...tak siap lagi lar...
kurang paham ckit...
nak tunggu kawan ajar jer...
he3....



keje kursus sivik????
ouchh!!!!malas sangat nak buat....
tapi kena buat...
hmm....



ok lah...
setakat ni saje post untuk kali nih...
salam alaik

Tuesday, October 5, 2010

WHEN ANAK DARA MASUK DAPUR


dengan nama ALLAH...


assalamualaikum wbt. hari ni kami semua, anak2 dara 2amanah telah memasak nasi mentega bersama ayam kari. hu3...sebenarnya ase cam nak gelak jer bila fikir pasal tadi.



memang tersangat kalut lar kat dalam bilik masakan tadi. (sebenarnye x sure same ade dipanggil bilik ataupun bengkel). almaklumlah, kitorang ni sumenye tak pandai masak sebenarnye. so, memang lah kena belajar...hu3...



aku rasa lar, kari yang aku buat tu, tak berapa bez lar. eh, bukan tak berapa, tapi memang tak bez. tapi umi ngan kawan2 aku yang laen cakap dah ok...???aku pulak yang heran...aduihh!!!!tapi abaikan lat benda tu. biase lar kalau tak bez. budak baru belajar kan....


hurm...hari ni budak tingkatan 3 exam sudah pun berada di medan peperangan pmr.( tukar topik sikit yer ^_^ ). moga mereka sume berjaya. abang aku pun ade gak yang exam pmr. kadang2 tu, aku pulak yang ase berdebar-debar...he3...mga abang aku berjaya. amenn!!!!doakan yer???he3



eh, korang minat tak dengan maher zain??? adoi!!!aku minat lar sangat dengan penyanyi ni. lagu2 die yang bez ialah insyaALLAH, barakallahu lakuma, for the rest
of my life, allahi allah kia karo. memang bez woh...dulu aku tak kenla pun sape maher zain ni. tapi disebabkan kawan aku yang suke sangat nanyi lagu die ni dalam kelas aku, jadi aku pun kenal lah. then, entah macam mana aku boleh terminat kat die ni...he3



hmm....setakat ni sahaje post aku untuk kali ni. salam alaik sume..

Sunday, October 3, 2010

Maher Zain - Insha Allah | ماهر زين - إن شاء الله

dengan nama ALLAH...
lagu yang banyak memberi saya kekuatan....insyaALLAH





Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Everytime you can make one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astraYou’re the only one that showed me
the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

Maher zain Barak allah lakuma.wmv


We're here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together
We're gathered here to celebrate
A moment you'll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever

Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير

From now you'll share all your chores chores
Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure

We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter

Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير

بارك الله
بارك الله لكم ولنا

الله بارك لهما
الله أدم حبهما
الله صلّي وسلّم على رسول الله

الله تب علينا
الله ارض عنا
الله اهد خطانا
على سنة نبينا

Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير

Friday, October 1, 2010

APAKAH BAHAGIAN TUBUH YANG PALING BERERTI??

Ibuku selalu bertanya padaku apa bahagian tubuh yang paling penting.

Bertahun-tahun, aku selalu meneka dengan jawapan yang aku anggap benar.

Ketika aku muda, aku fikir suara adalah yang paling penting bagi kita sebagai manusia, jadi aku jawab, "Telinga, Bu."

Jawab Ibuku, "Bukan. Ramai orang yang tuli. Tapi, teruslah memikirkannya dan aku menanyakanmu lagi nanti."

Selang beberapa tahun kemudian, dia bertanya padaku lagi. Sejak jawapan pertama, kini aku yakin jawapan kali ini pasti benar.

Jadi, kali ini aku mengatakan, "Bu, penglihatan sangat penting bagi semua orang, jadi pastilah mata kita."

Dia memandangku dan berkata, "Kamu belajar dengan cepat, tapi jawapanmu masih salah kerana ramai orang yang buta."

Gagal lagi, aku meneruskan usahaku mencari jawapan baru dan dari tahun ke tahun, Ibu terus bertanya padaku beberapa kali dan jawapannya selalu, "Bukan. Tapi, kamu semakin pandai dari tahun ke tahun, anakku."

Akhirnya tahun lalu, datokku meninggal. Semua keluarga bersedih. Semua menangis.

Bahkan, ayahku menangis. Aku mengingatinya kerana itulah saat kedua kalinya aku melihatnya menangis.

Ibuku memandangku ketika tiba giliranku untuk mengucapkan selamat tinggal pada datok.

Dia bertanya padaku, "Apakah kamu sudah tahu apa bahagian tubuh yang paling penting, sayang?"

Aku terkejut ketika Ibu bertanya pada saat seperti ini. Aku sering berfikir, ini hanyalah permainan antara Ibu dan aku.

Ibu melihat tanda kebingungan diraut wajahku dan memberitahu, "Pertanyaan ini penting. Ini akan menunjukkan padamu apakah kamu sudah benar-benar "hidup".

Untuk semua bahagian tubuh yang kamu beritahu padaku dulu, aku selalu berkata kamu salah dan aku telah memberitahu kamu kenapa.

Tapi, hari ini adalah hari di mana kamu harus belajar pelajaran yang sangat penting."

Dia memandangku dengan wajah keibuan. Aku melihat matanya penuh dengan airmata.

Dia berkata, "Sayangku, bahagian tubuh yang paling penting adalah bahumu."

Aku bertanya, "Apakah kerana fungsinya untuk menahan kepala?"

Ibu membalas, "Bukan, tapi kerana bahu dapat menahan kepala seorang teman atau orang yang kamu sayangi ketika mereka menangis.

Kadang-kadang dalam hidup ini, semua orang perlu bahu untuk menangis.

Aku cuma berharap, kamu punya cukup kasih sayang dan teman-teman agar kamu selalu mempunyai bahu untuk menangis bila- bila pun kamu memerlukannya."

Akhirnya, aku tahu, bahagian tubuh yang paling penting adalah tidak menjadi orang yang mementingkan diri sendiri.

Tetapi, simpati terhadap penderitaan yang dialami oleh orang lain.

Orang akan melupakan apa yang kamu katakan.

Orang akan melupakan apa yang kamu lakukan.

Tetapi, orang tidak akan pernah lupa bagaimana kamu membuat mereka bererti.

Just because the past is painful, Doesn't mean the future will be. So never let events from the past,

Change the events for future, or You will be miserable forever…


SUMBER :

http://www.facebook.com/notes/iman-danisha/apakah-bahagian-tubuh-yang-paling-bererti33/143299125715349

♥...MENARIK...♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...